Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

Van negatief naar positief denkpatroon

acai outdoor

De dagen, weken, misschien zelfs wel maanden kabbelen voorbij alsof je in de bijrijdersstoel zit. De dingen gaan niet zoals je graag had gewild. Je voelt je boos en misschien wel teleurgesteld in jezelf. Je wordt steeds negatiever en ziet vooral beren op de weg. Toch blijf je achterover leunen, ga je op de automatische piloot verder of steek je je kop in het zand. Het lukt maar niet om actie te ondernemen. Herkenbaar?

Bewustwording

Veranderen van een negatief naar positief denkpatroon vraagt om een actieve houding en zelfinzicht. Durf je jezelf eerlijk in de spiegel aan te kijken? Geloof me, het is niet makkelijk en het kan behoorlijk confronterend zijn. Zo besefte ik me dat een negatief denkpatroon overheerste en ik ongelofelijk veel klaagde. Zelfs om de meest kleine en onbenullige dingen kon ik enorm zeuren of uit mijn slof schieten. Ik kon in bepaalde situaties blijven hangen en hierdoor ook emotioneel uit balans raken.

Met haat keek ik naar mijn lichaam in de spiegel. Ik voelde me er vreselijk door en was boos op mezelf dat ik het zover had laten komen. Uit die haat begon ik het ene na het andere dieet en ging als een gek sporten. Hiermee veranderde ik mijn lichaam, maar niet mijn gevoel. Uiteindelijk gaf ik het op en was ik nog verder van huis.

Positief denken

Klagen hielp niets. Ik werd er zelfs nog negatiever van en mijn omgeving was er ook klaar mee. Negatief denken is makkelijk, maar het werd een soort standaard modus voor me. Ik nam dingen voor lief en alles kon altijd beter. Positief denken is niet vanzelfsprekend. We zijn nu eenmaal niet allemaal geboren met het positiviteitsgen, schreef ik al eerder. Maar dat betekent niet dat je het daarbij moet laten zitten. Ik was me er eerder niet van bewust, maar positief denken kun je leren. Je kiest ervoor om op een bepaalde manier door het leven te gaan en een positieve instelling te ontwikkelen. Het is jouw eigen keuze waar je aandacht aan geeft.

Positief denken kun je leren door ‘een andere bril op te zetten’ en je te focussen op het goede. Door te luisteren naar je gedachten en uitspraken en zo negativiteit te herkennen. Elke keer als ik mezelf betrapte op een negatieve gedachte moest ik van mezelf positieve dingen benoemen. Durf jezelf feedback te geven. Geef jezelf iedere dag een complimentje als je in de spiegel kijkt. Het was super geforceerd in het begin, maar het hielp wel. Normaalgesproken begon ik mijn dag met een bak zelfhaat, want mijn haar was futloos, mijn gezicht vol sproeten, mijn ogen hingen en mijn oren niet recht. Ik wist het allemaal wel te verzinnen.

Door me te focussen op de goede dingen, was het mogelijk om mijn denkpatroon van negatief naar positief te veranderen. Geen haat en negativiteit meer, maar dankbaarheid, waardering en liefde. Denk iedere dag aan de dingen waar je trots en dankbaar voor bent. Je hoeft echt geen waslijst te maken, maar twee of drie dingen zijn al voldoende. Daar sta je niet zomaar mee op en dat gaat alles behalve vanzelf. Het vraag om tijd en moeite, iedere dag. Het is het waard, want het maakt het leven een stuk leuker!

Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ in ‘fitmom’. Volg je me al op Instagram? Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo