Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

Beter presteren met een schouderklopje

Net als ik wil opgeven, steekt een passerende wielrenner zijn duim naar me op. Ik ren op een harder tempo dan ik gewend ben en sta op het punt om de handdoek in de ring te gooien. Het was een klein gebaar, maar ook net even die aanmoediging die ik op dat moment nodig had om toch door te zetten. Ik sport voor mijn plezier en presteer beter met een beetje support. Met een schouderklopje voel ik me een stuk beter. Maar nee, er staat geen leger fans te joelen als ik een rondje hardloop. Gelukkig kun je zelf ook een aantal dingen doen om jezelf op te peppen en aan te moedigen. 

Download een sportapp

Om mijn motivatie vast te houden, maak ik gebruik van de app Hardlopen met Evy. Deze app heeft me op een leuke manier wegwijs gemaakt in de wereld van hardlopen. Het enige wat je hoeft te doen, is je training starten. Coach Evy vertelt je wanneer je mag wandelen, lopen, of wanneer je mag vertragen of versnellen. De aanmoedigingen via de app kunnen je net dat extra duwtje in de rug geven.

Gebruik kortingscode “stefani15” voor 15% korting op de app toegang van Hardlopen met Evy

Vind een buddy

Niet iedereen in je omgeving heeft iets met jouw sportdoelen. Dat is natuurlijk prima. Via een online community of hardloopgroepje kun je op zoek gaan naar een buddy met dezelfde doelen. Zelf ben ik een ‘einzelgänger’ wat betreft hardlopen, maar hardlopen is bij uitstek een sport die je samen kunt doen. Dan wordt hardlopen naast een fijne workout ook een sociale bezigheid. Zelf loop ik alleen, maar nooit zonder muziek. Op de beats van een goed nummer loop ik bijvoorbeeld net wat sneller.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Prik een vast moment of tijdstip voor je hardlooptraining. Als je je workout in je agenda zet dan hoef je niet meer te wikken en wegen of je gaat. Je hoeft dan eigenlijk alleen nog maar je ’to do’ af te vinken. Ook het moment van de dag is van belang. Zo sport ik het liefst vroeg in de ochtend en maak ik hier bewust tijd voor. Het kost me dan minder moeite dan dat ik ’s avonds nog zou ‘moeten’ lopen. Kies dan ook een moment dat het beste bij jouw situatie past. Misschien kun je zelfs wel tussen je werk door even de hardloopschoenen aantrekken.

Vier je prestaties

Al voordat ik überhaupt de hardloopschoenen aanhad, maakte ik mezelf al wijs dat ik niet goed zou zijn in hardlopen. Natuurlijk ren je als beginnende hardloper niet ineens een halve marathon, misschien zelfs wel nooit. Maar als je begint en traint dan verbetert je conditie en gaan je prestaties vooruit. Het tracken van mijn workouts met mijn Fitbit gezondheidstracker helpt me hierbij. Dan geef ik mezelf een schouderklopje als ik net een grotere afstand heb gerend of een tandje sneller heb gelopen.

Een schouderklopje kan wonderen verrichten

Je kunt alles zeggen, maar je motivatie vasthouden is makkelijker gezegd dan gedaan. Negatieve gedachtes zijn vaker regel dan uitzondering. Daarom is het zo belangrijk om goed voor ogen te hebben waar je het voor doet. Het fundament voor motivatie is wat mij betreft dan ook de reden waarom je iets wilt doen. Als je voor jezelf een waarom kunt formuleren dan ben je al een eind op weg. Maar misschien ben je wel een kei in het verzinnen van excuusjes. Ooit hoorde ik van iemand, die zei: je mag één keer overslaan, maar de volgende keer ga je gewoon. Einde discussie. Het klinkt best hard, maar het helpt me altijd wel als ik een keer ‘geen zin heb om te hardlopen’. Het gevoel achteraf is altijd goed. Ik heb nog nooit een training gedaan waar ik achteraf spijt van had. Maar wees ook niet te streng voor jezelf. Het is wetenschappelijk bewezen dat iedereen op z’n tijd waardering nodig heeft.

Lees ook: 5 kilometer hardlopen

Foto: Rob Sportfotografie

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo