Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Er op Uit / Kids / Natuur / Wandelen

Belevenissenbos Lelystad

Achter elke boom een nieuw avontuur

Met twee kleine avonturiers die stapelgek zijn op klimmen en klauteren stond het Belevenissenbos in Lelystad al enige tijd op mijn wensenlijst om te bezoeken. Volgens de website is het Belevenissenbos in Lelystad “Het grootste, avontuurlijkste en meest leerzame speelbos van Nederland!”. Met maar liefst 40 hectare ‘natuurlijk spelen’ kun je je hier met gemak een dag vermaken. De eerste dag van de meivakantie vertrokken we richting Flevoland. In deze tijd van het jaar geen vervelende route, want onderweg genieten we van de prachtige bollenvelden met alle kleuren van de regenboog.

Spelen in het bos

Lelystad ligt niet bepaald naast de deur. Daarom zijn we ook goed voorbereid op pad gegaan met extra kleding, handdoeken, proviand en zandspeelgoed. Als we aankomen bij de parkeerplaats is er nog meer dan voldoende parkeerplek. Vanuit daar zien we het informatiepunt waar je tevens gebruik kunt maken van toiletten en douches. Goed geregeld! De toegang tot het Belevenissenbos is gratis, maar er wordt gevraagd om een donatie van één euro per bezoeker. Het is slechts een kleine bijdrage die het meer dan waard is.

Het Belevenissenbos is zo groot dat bijzondere natuur en spelen goed samen gaan. Het bos is ontzettend afwisselend. Soms waan je je in het oerwoud, kijk je uit over slingerende watertjes en even later wandel je over één van de vele bosweides. In de zomer lopen hier zelfs wilde paarden. Je hebt de keuze uit twee wandelroutes: geel en oranje. We besluiten om de oranje struinroute te volgen, waarbij we de oranjepaaltjes volgen. Zo slingeren we door het bos, maar je kunt ook van de paden af en zelf het bos ontdekken. De wandelroutes zijn beiden zo’n twee kilometer lang en komen op hetzelfde punt weer uit.

Struinroute

De oranje struinroute begint met een aangelegd wandelpad, maar al gauw is het een nauwelijks gebaand pad met omgevallen bomen waar we overheen moeten klimmen en klauteren. Dan wandelen we verder over drassig landschap, klimmen we over grote boomstammen en onderweg ontdekken we tientallen speelplekken en klimobjecten.

Het bos en de toestellen zijn geschikt voor kinderen vanaf zes jaar, maar mijn kleuter van vier jaar gaat het over het algemeen ook met gemak af. Er zijn steeds verschillende opties om te kiezen waarbij je je grenzen kunt verleggen of kiest voor de makkelijke weg. Een aantal klimobjecten sla ik over, maar je kunt hier echt je hart ophalen qua ravotten. Op een aantal palen zit een QR code die je met je mobiel kan aflezen. Je krijgt geknopte informatie over wat er te plekke te zien is. De uitgebreide routebeschrijving vind je op www.struinenlelystad.nl. Zo steek je ook nog wat leuke weetjes op over deze omgeving.

Meer dan 100 avontuurlijke hindernissen

Kinderen staan centraal in het Belevenissenbos. Het gebied kent bijzondere plekken en meer dan 100 avontuurlijke hindernissen. Zo worden kinderen van alle leeftijden maximaal uitgedaagd om te spelen, te ontdekken en te ervaren. Alles mag, maar natuurlijk wel met respect voor de omgeving. Vrij bewegen door het bos, hutten bouwen, bomen klimmen, in het water springen, het is allemaal toegestaan, zolang je maar geen rommel achterlaat. Het Belevenissenbos bevat veel water en met kleine kinderen is dat wel oppassen geblazen. Een nat pak is zo gehaald dus het is fijn dat we extra kleding mee hebben genomen.

We picknicken in het gras op een open plek bij de stormbaan. Terwijl de jongens nog een extra ronde klimmen en klauteren, eten we wat lekkers met onze voeten in het gras. We vervolgens onze weg door de Paardenvallei, maar helaas zijn de wilde paarden er nog niet. Over boomstammen klimmen we naar een eilandje, maar de weg terug is iets te spannend voor onze kleuters. We besluiten om te wachten op het trekpondje en komen zo weer veilig terug aan land. Bij het informatiepunt willen de jongens graag spelen met zand en water. We installeren ons lekker in het gras, terwijl de jongens graven en zandkastelen bouwen. Wat een heerlijke dag hebben we beleefd midden in de natuur. Vandaag hebben we onze grenzen verlegd met klimmen over obstakels en boomstammen, maar vooral genoten van het avontuur! We hebben nog langs niet alles gezien dus des te meer reden om hier nog een keer terug te komen.

Lekker struinen, dwars door het bos lopen, zwemmen, pootje baden en varen, vies worden, kleren scheuren, en schrammen oplopen, picknicken, in het gras liggen, in bomen klauteren en hutten bouwen.

Alle informatie over het Belevenissenbos vind je op Belevenissenbos.nl. Je avontuur hoeft niet na een dag te stoppen, want je kunt hier ook back to basic kamperen in een zelf meegenomen tentje. Kijk voor meer informatie op Bushcamps.nl. Ben je benieuwd naar leuke kinderenboeken, andere toffe hotspots en mooie producten? Neem dan een kijkje bij Kids.

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo