Zoeken...
TOP
Leefstijl Mindset Persoonlijk

Vrijdag de dertiende

Het is vandaag vrijdag de dertiende, oftewel ongeluksdag nummer 1. “Voor iedereen een rotdag, maar voor mij een feest.” Vroeger zong ik dit liedje van Kinderen voor Kinderen uit volle borst mee. Niet wetende dat ooit mijn oudste zoon geboren zou worden op vrijdag de 13e (in februari welteverstaan) en vrijdag de 13e écht een feestdag zou zijn. 

iedereen is bang voor nummer 13
bang voor zwarte katten en ladders op straat
iedereen is bang voor nummer 13
bang bang bang!
Lariekoek en apekool – Kinderen voor Kinderen

Leven met angst

Voor mij is vrijdag de 13e bijgeloof, maar het lijkt me heel vervelend om hier angstig voor te zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat leven met angst verschrikkelijk is. We hebben allemaal angsten, maar we hebben er niet allemaal evenveel last van. Bang zijn is niet meteen een stoornis, maar angsten kunnen zo heftig zijn dat je bepaalde plekken vermijd of situaties uit de weg gaat om die angstgevoelens niet te ervaren. Met andere woorden, je gaat je leven leiden door angst. 

Bang om te falen

Ik was altijd bang om te falen, om fouten te maken en afgewezen te worden. Ik kon uren piekeren, me zorgen maken en me laten meeslepen in doemscenario’s. Angst maakte alles minder leuk en ik werd er niet gezelliger op. Ik voelde me alleen en altijd gestrest. Met alles wat ik deed, had ik het gevoel dat ik moest presteren.

Eerder schreef ik over mijn carrière switch. Ik was bang om anderen teleur te stellen, maar was niet gelukkig met mijn baan als kandidaat-notaris. Op eigen kracht lukte het niet om de knoop door te hakken. Ik liet het zo ver komen dat ik in mijn werkpauze huilend op een bankje in het park zat. Daarom heb ik hulp gezocht. Door gesprekken met een psycholoog kreeg ik vertrouwen en moed om voor mezelf op te komen en te doen waar ik blij van word.

Praat erover

Angst is een gevoel. Het is persoonlijk en anderen weet niet hoe jij je voelt en hoe jij je angst ervaart. Vertel het iemand. Vertel over je angst en wat het met je doet, dat kan enorm opluchten. Het bedenken van een ‘worst case scenario’ helpt misschien om te relativeren. Door het ergste te bedenken in een bepaalde situatie besef je misschien dat jouw gedachten niet reëel zijn. Als angst je belemmert in je dagelijkse leven zoek dan professionele hulp. Daarnaast helpt het altijd om te bewegen, lekker naar buiten te gaan, gezond te eten en goed te slapen.

Een angststoornis gaat niet vanzelf over en de kans bestaat dat je er ook een depressie bij krijgt. Volgens de Hartstichting kun je het risico op angststoornissen verkleinen door regelmatig te bewegen en buiten te sporten, zodat je ook meteen de positieve invloed van frisse lucht en zonlicht ervaart. Het overwinnen van angst kost tijd en inspanning, maar is niet onmogelijk. Nog dagelijks vertel ik mezelf dat het niet erg is om fouten te maken en dat je van je fouten leert, maar het beheert niet langer mijn leven.

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit