Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Bijzondere plekjes / Er op Uit / Hotspots / Kids / Natuur / Reviews / Wandelen

Uilenbos – Middelpunt van Nederland

Het allerliefste wat ik doe is buiten zijn. Samen met mijn mannen. Zeker op zo’n dag als vandaag waarbij de zon zich eindelijk weer eens liet zien. Dit keer een wandeling rondom het geografische Middelpunt van Nederland. Op de Veluwe, vlakbij Lunteren, ligt De Goudsberg. In dit uitgestrekte gebied zijn er ontzettend veel routes om op ontdekkingstocht te gaan. We kiezen voor de kindvriendelijke route ‘Uilenbos’ van bijna vijf kilometer langs veel bezienswaardigheden waaronder natuurlijk het Midden van Nederland, maar ook de Hessenhut, de grote zandgroeve, de tijdlijntrap en meer.

Route Uilenbos

We starten ons avontuur op het ruime parkeerterrein van het Pannenkoekenhuis Het Uilenbos. De door ons gekozen wandelroute start en eindigt op dit punt. Vanaf het informatiebord lopen we de Engweg omhoog naar knooppunt 28. Vervolgens volgen we de oranje route. De jongens sprinten van paaltje naar paaltje als echte verkenners. We wandelen via het diepste punt van de zandgroeve naar het Middelpunt van Nederland via een bijzondere trap. Langs de trap staan een aantal figuren die elk een bepaalde periode in de geschiedenis vertegenwoordigen. Als inleiding staat een object onderin de groeve dat refereert aan de vorming van het landschap gedurende de ijstijd 140.000 jaar geleden. Vervolgens staan naast de trap achtereenvolgens een sabeltandtijger, een rendier, een rund, een middeleeuwse ridder en een man met een kruiwagen. De trap is zo’n 100 meter lang waarmee je vijftien meter in hoogte aflegt. De jongens huppelen naar boven.

Op avontuur in het geografische hart van Nederland

Dan zijn we vlakbij het Middelpunt van Nederland, dat wordt gemarkeerd door grote stalen ringen rondom drie zwerfkeien uit de IJstijd. Natuurlijk namen we even de tijd voor een fotootje op de steen. Hier moet je toch een keer geweest zijn? We vervolgen onze route naar de Hessenhut. Bovenop dit landschapsobject heb je maximaal uitzicht. Op de begane grond kun je zitten in de Hessenhut of aan de halfronde picknicktafel. Aan de andere kant van de weg kun je even pauze nemen op het terras van restaurant De Goudsberg. We wandelen verder. Het laatste stuk van de route is wat recht toe aan. Voor de jongens (begrijpelijk) wat minder interessant. Het is een heerlijk rondje wandelen, maar de speeltuin van Pannenkoekenhuis Het Uilenbos is wel écht de kers op de taart.

Eindeloos ravotten en spelen

Je kunt hier niet alleen een heerlijke pannenkoek eten, maar vooral heel veel spelen. Zonder consumptie wordt gevraagd om een entree, maar hoe lekker is het om op het buitenterras te ploffen terwijl de kids lekker ravotten. Het terras heeft goed uitzicht over de speeltuin. Deze is volledig omheind en voor de allerkleinsten is een apart gedeelte aan de rand van het terras. De jongens weten gewoon niet welke kant ze eerst op moeten gaan. Na een rondje op de skelterbaan, glijden ze van de grote glijbaan waarna ze eindeloos op de air trampoline spelen.

Lees ook: Glampen bij Buitenplaats Beekhuizen

De leukste speeltuin ooit

Dan besluiten we om nog even een kijkje te nemen bij de kinderboerderij aan de achterkant van het terrein. Hier zijn o.a. geitjes, konijnen en ezels die allemaal erg graag geknuffeld willen worden. Voor 50 cent kopen we wat vitaminebrokjes die we door schapen en geiten uit onze hand laten eten in de knuffelweide. Tot onze verrassing vinden we hier ook de Klimboerderij met een gigantisch klim- en klautertoestel van hout. Alles ziet er heel verzorgd uit.

De jongens weten niet hoe snel ze hun schoenen moeten uittrekken. ‘Mama, dit is echt de leukste speeltuin ooit.’ Voordat ik er erg in heb, zijn de jongens al omhoog geklommen. Beneden doen ze een spelletje ‘de vloer is lava’ over een parcours. Buiten is het ruim opgezet met een groot grasveld om lekker op te rennen. Met mooi weer kun je een poging wagen over een uitdagende survivalbaan over het water. Pannenkoeken volgens oudhollands recept

Pannenkoeken volgens oudhollands recept

Het Uilenbos is de perfecte uitvalsbasis voor na een heerlijke wandeling door de natuur. Maar ook zeer geschikt om zonder wandeling direct op het terras neer te strijken. Is het hier leuk of is het hier leuk jongens? Het was superleuk! roepen ze in koor. De speeltuin is fantastisch en je kunt hier met gemak een dagje uit. In de lente/zomer is het hier misschien nog wel leuker. Des te meer reden om hier nog een keertje terug te komen. Dit was een dag met een gouden randje.

We hebben een tafel gereserveerd, maar we krijgen de jongens maar moeilijk mee. Als we beloven om straks nog even terug te gaan naar de klimboerderij schuiven ze toch aan. Voor kinderen is er een menu met een pannenkoek, frietjes, een verrassing, pakje drinken en een ijsje toe. Ik geniet van een heerlijke pannenkoek volgens oudhollands recept met appel, rozijnen en kaas. Ben je geen liefhebber van pannenkoeken? Ook een ander hoofdgerecht is mogelijk. Ga bijvoorbeeld voor een goed gevulde maaltijdsalade, spareribs of een burger.

Lees hier meer over het Middelpunt van Nederland

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo