Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Kids

Tips tegen de zomerdip 

zomerdip

Mijn jongens tellen al af naar de zomervakantie. Lekker veel buiten spelen, wat later naar bed en vooral bezig zijn met school. De zomerdip, of ook wel het zomerverval genoemd, ligt op de loer. Veel kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen, vallen 1 à 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. Gelukkig kan dit eenvoudig worden tegengegaan door het lezen te blijven oefenen. Als kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig blijven lezen, is er geen sprake van terugval in AVI-niveau. Een kwartier lezen per dag is al voldoende. Bekijk onderstaande tips om de zomerdip tegen te gaan.

5 boeken voor 10 euro per stuk

Lekker doorlezen voor een klein prijsje! Boek uit? Van al deze boeken is een volgend deel beschikbaar of verschijnt het tweede boek binnenkort. Aan leuk leesvoer dus geen gebrek deze zomer! De prijsactie is geldig t/m 14 augustus 2023.

Serie lezen

Series zijn ideaal om leeskilometers te maken. Populaire series zijn bijvoorbeeld de boeken van De Gorgels, Spekkie en Sproet en Dog Man. Als lezen nog niet zo makkelijk gaat, is een serie extra fijn, want je kunt als kind verder lezen over een inmiddels bekend personage of onderwerp. Daarom hebben wij een aantal boeken uit series op een rijtje gezet.

Kinderboeken mee!

Laat je kind zelf boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. Extra tip: Meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI-niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Leuke meegroeiboeken zijn bijvoorbeeld Mijn zelfleesboek voor groep 3 en Super AVI’s.

Ontspan

Maak er geen les van, maar reik je kind leuke boeken aan. Zoek naar boeken met humor, cliffhangers en veel beeld. Of kies voor een doeboek, moppenboek of stripboek. Wist je dat strips lezen bijvoorbeeld heel goed is voor de taalontwikkeling van kinderen? Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg strips voor jonge lezers, zoals Kleine Karels tekenclub en De opblaasbende – Bijna lek!

Zien lezen doet lezen

Laat je kind zien dat lezen leuk is en dat het iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen. Ben je er nog niet uit wat je gaat lezen? Hieronder vind je een aantal boeken, waarvan sommige leuk zijn voor jong én oud!

Lees voor

Voorlezen is altijd goed en natuurlijk gezellig! Het maakt niet uit hoe oud je kind is. Bovendien is voorlezen ook goed voor het oefenen met concentratie, de ontwikkeling van taalinzicht en het vergroten van de fantasie? Pak er voor de jongere kinderen een voorleesbundel met kortere verhalen bij, zoals Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar.

Lezen is overal

Denk ook eens aan de foldertjes van de omgeving waar jullie zijn, een plattegrond van een pretpark of de informatie over een vlieg-, trein- of busreis. Of ga voor een leuk non-fictieboek over de natuur en trek er daarna samen op uit. Lezen is lezen! Kijk voor meer tips op Kinderboeken.nl

Meer kinderboeken

Volg je mij al op Instagram?

Header: Pexels

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo