Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Persoonlijk

Maak werk van je talent

Weet jij waar je goed in bent? Of vraag je je überhaupt wel eens af waar je eigenlijk goed in bent? Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mij lukte het nooit om spontaan mijn kernkwaliteiten op te dreunen. Ik vond dat soort vragen maar lastig. Mezelf een compliment geven? Het voelt een beetje als opscheppen. En waar ben ik nou echt goed in? Maar als je mij zou vragen waar ik niet goed in was, dan raakte ik niet uitgepraat.

In mijn vorige baan was er zoveel waar ik niet goed in was. Het vrat energie om continu op mijn tenen te lopen. Het veranderen van je baan is niet makkelijk, maar in mijn geval was het één van de beste beslissingen ooit. Mijn huidige baan past bij mijn talenten. Hierdoor ga ik met plezier naar mijn werk en sluit ik werkdagen met een voldaan gevoel af. Dat fijne gevoel gun ik jou ook!

Wat gaat je natuurlijk af?

Na mijn rechtenstudie ging ik meteen aan de slag als kandidaat-notaris, maar in het weekend zag ik enorm op tegen de werkweek. Ik rolde ergens in waar ik mij eigenlijk helemaal niet op mijn plek voelde. De inhoud van het werk sloot niet aan bij mijn kwaliteiten. Mijn werk gaf me continu het gevoel dat ik niet goed genoeg was en je kunt je voorstellen dat dit nogal demotiverend werkte. Ik haalde meer voldoening uit het opmaken van de notariële akten dan het oplossen van moeilijke juridische vraagstukken. Het maakte mij onzeker en ik liet het zelfs zo ver komen dat ik in mijn lunchpauze huilend in het park zat.

Uiteindelijk besefte ik me dat ik wel met hangen en wurgen kon blijven proberen om een klein beetje beter te worden in mijn werk, maar daar werd mijn werk niet interessanter van. Eigenlijk wist ik heel goed waar mijn hart lag, maar ik vond het zo ontzettend moeilijk om toe te geven dat ik niet op mijn plek zat. Ik was bang voor verandering en de reacties van anderen. Toch raapte ik al mijn moed bij elkaar en overwon mijn angsten om te kiezen voor mijn eigen werkgeluk. Die beslissing is één van de beste beslissingen van mijn leven.

Op zondagavond zie ik nooit op tegen de volgende morgen. Sterker nog, ik heb zin om weer aan de slag te mogen gaan. Natuurlijk heb ik wel eens frisse tegenzin, vooral na een heerlijke vakantie of als het super mooi weer is. Iedereen herkent dit toch wel? Maar ik ben vooral gelukkig in mijn werk. Ik doe wat ik leuk vind en ik ben goed in wat ik doe. Sterker nog, het gaat mij moeiteloos af. Dat geeft mij een goed gevoel, omdat ik weet dat ik mijn taken met de juiste kennis en vaardigheden kan afronden. En ja, dan vind je het misschien wel automatisch een stuk leuker om te doen.

Voor elk talent is een plek

Voor het nemen van een doordachte loopbaankeuze is het een must om erachter te komen wat je nu echt wilt. Het start niet met het uitpluizen van alle vacatures, maar nadenken over je persoonlijke wensen, je drijfveren en je talenten. Veranderen vraagt om zelfreflectie. Je moet de confrontatie met jezelf aangaan. Waar ligt jouw interesse? Wat vind je leuk om te doen? Wat gaat je natuurlijk af? Hoe meer je baan aansluit bij jouw talenten, des te makkelijker gaat het werk je af. En als je bezig bent met de dingen waar je van nature goed in bent, laat je je batterij sneller op. Je houdt zelfs energie over om andere dingen te doen.

Het leven is een stuk makkelijker als je gebruik maakt van je talenten. Het zorgt er ook voor dat je succesvol bent in je werk. Maar dat betekent niet meteen dat je hier ook gelukkig van wordt. Voor mij betekent werkgeluk niet alleen dat je een succesvolle loopbaan hebt waarbij je je talenten gebruikt, maar ook dat je iets doet waar je blij van wordt. Werk is namelijk niet alleen een middel om je te voorzien van een inkomen, maar het is ook een invulling van een groot deel van je leven.

Lees ook: Leefstijl op de werkvloer

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo