Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Persoonlijk

Baanboetseren

Ben je niet happy met je huidige baan? Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar een nieuwe werkgever, maar voordat je in het wilde weg op allerlei vacatures reageert, wil ik je nog een andere optie meegeven. Heb je wel eens van baanboetseren gehoord? Het is de vertaling van het Engelse job crafting. In plaats van een nieuwe baan geef je je huidige takenpakket een onderhoudsbeurt. Zo geef je een nieuwe invulling aan je werktaken en dát kan een mooie manier zijn om je werkplezier te vergroten.

Verander van baan, zonder van baan te veranderen

Baanboetseren, alleen dit woord vind ik al geweldig. Hoe verzin je het? Werkgeluk is ontzettend belangrijk. Daar ben ik wel achter gekomen toen ik het zover liet komen dat ik huilend in mijn lunchpauze op een parkbankje zat. ‘Waarom doe ik dit eigenlijk? Wat wil ik nu echt?‘ vroeg ik mezelf af. Niet veel later zwaaide ik mijn functie als kandidaat-notaris gedag en ging ik aan de slag als secretaresse. Met die carrièreswitch ging ik eindelijk voor mijn eigen werkgeluk.

In mijn nieuwe job had ik de ruimte om mijn takenpakket samen te stellen. Het was een nieuwe functie waar ik zelf invulling aan mocht geven. Toen had ik nog niet door dat ik met mijn neus in de boter was gevallen, want hoe fijn is het om zelf invulling te kunnen geven aan je werk? Zo kon ik mijn talenten optimaal inzetten en mijn baan perfect laten aansluiten op mijn ontwikkeling, wensen en vaardigheden. Daarnaast werk ik nu ook als blogger en content creator waarbij ik zelf bepaal hoe mijn werkdag eruit ziet. Die vrijheid is goud waard, zeg ik wel eens.

Fluitend naar je werk

Iedere baan heeft wel delen in zich die minder leuk zijn. Als ik voor het maken van een afspraak voor de vierde keer nieuwe opties moet uitsturen, bijvoorbeeld. Toch zijn er meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op het werk dan je misschien denkt. En dat is precies waar baanboetseren om gaat: je functie beïnvloeden. Zodat je meer kunt doen wat je leuk vindt en bezig kunt zijn met waar je goed in bent. Want vaak gaan die twee dingen samen.

Natuurlijk is het belangrijk om je vakinhoudelijk bij te scholen, maar heb je ook wel eens de balans opgemaakt over de inhoud van je werk en of je je talenten optimaal inzet? Vraag je je wel eens af waar je energie van krijgt of waar jij meer van zou willen doen? Als je energie uit je werk haalt en werkzaamheden uitvoert die je leuk vindt of goed in bent, dan ben je veelal enthousiaster en gemotiveerder om je werk te doen.

Met kleine aanpassingen in je huidige werkpakket kun je ervoor zorgen dat je je taken leuk en uitdagend blijft vinden. En dat betekent overigens niet dat je alleen maar doet wat je leuk vindt. De focus ligt hier natuurlijk wel op, maar het gaat om de balans tussen het doen van werkzaamheden die je leuk vindt en werkzaamheden die energie kosten. Natuurlijk vraagt dit wel weer wat van jouw zelfkennis en moet je bij jezelf te rade gaan waar jouw talenten en competenties liggen. Mocht je hier zelf niet uitkomen dan kan een loopbaancoach jou hier goed bij helpen.

Lees ook: Maak werk van jouw talent

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo