Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Lage weerstand

Aanhoudende vermoeidheid, blaasontsteking, ontstoken tandvlees en aanhoudende verkoudheidsklachten. Het zijn slechts een aantal van de vele symptomen die kunnen duiden op een lage weerstand. Je weerstand wordt ook wel je immuunsysteem genoemd. Je immuunsysteem beschermt jouw lichaam tegen virussen en bacteriën die je lichaam binnendringen. Als je immuunsysteem niet optimaal functioneert dan spreek je dus ook wel over een lage weerstand.

Symptomen van een lage weerstand

Het meest voorkomende symptoom van een verzwakt immuunsysteem is aanhoudende vermoeidheid. Maar ook relatief onschuldige klachten, zoals hoofdpijn en keelpijn, komen regelmatig voor. Het is bij iedereen anders. Chronische stress, een operatie, depressie, medicatie of menstruatie kunnen er ook voor zorgen dat je immuunsysteem verminderd. Zelf merk ik dat mijn weerstand vermindert na slecht slapen of bij een gebrek aan gezonde voedingsstoffen. Als dat zich voordoet dan heb ik al gauw een koortslip infectie te pakken.

Lees ook: Gezondere keuzes door een kookcursus

Geef je weerstand een boost

Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om je lage weerstand te verbeteren. Het betekent niet dat je niet meer ziek wordt, maar wel dat je er minder last van kan hebben. Je leefstijl heeft hier alles mee te maken. Je versterkt je immuunsysteem door stress te vermijden, goed te slapen, voldoende te ontspannen én gezond te eten. Als ik merk dat mijn weerstand laag is dan kijk ik meteen wat ik kan verbeteren aan mijn leefstijl. Vaak moet ik dan even gas terug nemen en een goede nachtrust boven op mijn prioriteitenlijstje zetten. Maar het zijn vooral gezonde voedingsstoffen die mijn weerstand effectief verhogen.

Als je een lage weerstand hebt, heb je meestal eerder zin in een vette hap of een suikerbom. Je bent sneller geneigd om bewerkte producten te kopen die geraffineerde suiker bevatten. Toch is die zak chips of snoep geen goede oplossing. Om je weerstand te ondersteunen, kun je beter veel groenten en fruit eten. Door te variëren in je keuze voor groenten en fruit krijg je alle belangrijke voedingstoffen binnen. Je kunt ook kijken naar het nemen van supplementen als quercetine, die je weerstand kunnen ondersteunen.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Kies eens voor seizoen groenten. Die groenten bevatten precies de voedingsstoffen die je dat seizoen nodig hebt om je immuunsysteem te onderhouden. Als je een virusje te pakken hebt of een lage weerstand dan blijft het belangrijk om voldoende water te drinken. Het advies is om minimaal twee liter water per dag te drinken voor een goede weerstand.

Aan de slag!

Ik kan mij goed voorstellen dat je staat te popelen om je weerstand te verhogen. Naast gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning kunnen ook goed opneembare vitamines en mineralen helpen bij de ondersteuning van je immuunsysteem. Supplementen zijn er ter ondersteuning van je lichaam. Denk maar aan een steuntje in de rug. Zo draagt het natuurlijke antioxidant quercetine bij aan een goed immuunsysteem. Ik zie je denken: Quercetine wat is dat? Van nature wordt dit in tal van voedingsmiddelen aangetroffen, zoals uien, appels, bessen, zaden en noten. Deze stof ondersteunt je immuunsysteem en verbetert de bloedtoevoer in je lichaam. Als je je niet fit voelt, is het verstandig om je leefstijl eens onder de loep te nemen wat je kunt verbeteren. Maar ook als je je fit voelt, kun je preventief goed voor jezelf zorgen.

Foto: Pexels.com

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo