Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Reviews

Boekhouden

boekhouding laptop

Op Valentijnsdag lag er geen liefdesbrief op mijn deurmat, maar een brief van de Belastingdienst. Als zelfstandig ondernemer ben ik wettelijk verplicht om een boekhouding bij te houden en deze gegevens ten minste zeven jaar te bewaren. Management en organisatie was niet voor niets één van mijn favoriete vakken op school. Voor een overzicht van de inkomsten en uitgaven draai ik mijn hand niet om. Maar toch komt er meer bij boekhouden kijken dan je in eerste instantie zou denken. Welke gegevens moeten er op je factuur staan? Hoe zit het met de BTW? Zeker nu ik steeds meer facturen opstel voor opdrachtgevers uit binnen- en buitenland wordt boekhouden een stuk uitdagender.

De boekhouding van mijn bedrijf doe ik zelf

De boekhouding van mijn bedrijf doe ik zelf. Boekhouden bestaat uit het vastleggen van je bedrijfsgegevens. Bijvoorbeeld kassabonnen, bankafschriften, ontvangen en verzonden facturen, overeenkomsten. Maar ook aantekeningen, agenda’s, gegevens van je webshop of andere databestanden. De boekhouding van je bedrijf kun je op verschillende manieren bijhouden. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Excel om een overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven. Maar online zijn er ook diverse boekhoudprogramma’s die je kunt gebruiken voor je administratie.

Boekhouden kun je ook uitbesteden

Heb je niets met cijfers of wil je je volledig richten op je bedrijf dan kun je er ook voor kiezen om dit in zijn geheel of gedeeltelijk uit te besteden. De keuze voor een boekhouder of (online) boekhoudprogramma is dan niet gek. Door boekhouden uit te besteden, bespaar je veel tijd. Simpel gezegd hoef je alleen maar de bonnetjes en facturen te verzamelen en de boekhouder doet de rest.

Een groot voordeel van het bijhouden van mijn eigen administratie is dat ik hier geen kosten voor maak. Ik heb namelijk geen boekhouder nodig. Natuurlijk gaat er wel tijd in zitten. Hier maak ik dan ook iedere week even tijd voor vrij. Zo houd ik het overzicht en voorkom ik dat ik aan het einde van de maand vragen heb over bonnen waar ik niets meer van weet. Daarnaast is een groot voordeel dat ik goed op de hoogte ben van de financiële situatie van mijn bedrijf.

Boekhouden doe ik met plezier

Een volgende stap die ik zou kunnen zetten in het ondernemen, is een webshop maken. Ik heb hier geen diploma voor nodig en een eenvoudige webshop heb ik zo online staan. Maar om een succes van je webwinkel te maken heb je natuurlijk wel meer nodig. Zo moet je bijvoorbeeld aan uitgebreide regelgeving voldoen. En hoe zorg je ervoor dat je kopers hebt? Een webshop is voor mij nu nog een brug te ver, maar boekhouden doe ik met plezier!

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo