Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Sport / Watersport

Suppen voor beginners

Regelmatig krijg ik vragen over mijn supboard en ervaringen. ‘Hoe bevalt je sup? Lukt het je om te blijven staan? Is je board makkelijk op te blazen? Wanneer voelde je je zeker genoeg om je kind mee te nemen op de sup? Neem je je board ook mee ergens anders naar toe?‘ In deze blog geef ik je een heleboel tips over suppen voor beginners.

De snelst groeiende watersport

Suppen is de watersport die op dit moment wereldwijd het snelst groeit. Overal waar water is, zie je mensen op een supboard staan. En dat is niet voor niets natuurlijk, want suppen is een laagdrempelige sport waar niet veel voor nodig is. Het belangrijkste is een goed supboard. Mijn keuze is uitgegaan naar een opblaasbaar supboard.

Meestal lees ik globaal de gebruikshandleiding om vervolgens gewoon maar wat te proberen. En ja, dat resulteerde in een supervaring waarbij ik mijn supboard niet voldoende goed had opgeblazen. Moraal van dit verhaal: lees altijd eerst de gebruikershandleiding. Hierin staat ook het advies om het board eerst op te blazen en 24 uur te laten rusten om te kijken of het board niet leegloopt. Het zou jammer zijn als je daar tijdens het suppen achter komt. Met een pomp blaas je een opblaasbaar supboard in circa vijftien minuten op. Het valt mij niet tegen hoe snel je je board klaar hebt voor gebruik. Als je het opblazen van je board al als een workout ziet, kun je ook kiezen voor een elektrische pomp.

Voor het eerst het water op

Om te beginnen met suppen raad ik je aan om te starten met vlak en rustig water. Druk en onrustig water maakt het lastiger om je balans te vinden en is de kans groter dat je in het water plonst. Als je er klaar voor bent, leg je het supboard in het water. Vervolgens kun je er met handen en knieën op kruipen. In het midden van het board heb je de meeste stabiliteit. Je hoeft niet meteen te gaan staan, maar je kunt vanuit zittende positie wennen aan het in balans houden van je evenwicht. Op je knieën kun je je in het begin makkelijker corrigeren. Als je je balans hebt gevonden, kun je proberen om te gaan staan. Als je eenmaal staat, probeer dan opnieuw je balans te vinden. Het beste is om je peddel in het water te houden voor de beste stabiliteit. Als je je er toch niet comfortabel bij voelt dan ga je gewoon weer op je knieën zitten. Ook als er bijvoorbeeld een boot langs komt varen die voor flinke golven zorgt, kun je altijd weer terug in zittende positie.

Leer de juiste techniek

Suppen kun je redelijk makkelijk leren. En je leert door te doen. Toch is het aan te raden om een aantal basistechnieken van suppen te weten voordat je alleen het water op gaat. Ik raad je dan ook aan om eerst les te nemen, zodat je de juiste techniek en houding leert. Het beheersen van de juiste techniek is een belangrijke factor die beïnvloed of het suppen je eenvoudig afgaat. Zo leer je hoe je je peddel moet vasthouden, leer je de juiste manier van peddelen en hoe je vaart maakt. Als je je evenwicht goed kunt beheersen, dan heb je minder kans op blessures en andere ongemakken. Zie je het toch niet zitten om het water op te gaan op een supboard dan kun je natuurlijk ook een opblaasboot kopen.

Lees ook: Supboard mee op vakantie

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo