Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Producten / Reviews / Sport / Watersport

Veilig suppen

moai vergezicht

Regelmatig stroomt mijn inbox vol met vragen over mijn supboard en ervaringen. Hoe bevalt je sup? Lukt het je om te blijven staan? Is je board makkelijk op te blazen? Wanneer voelde je je zeker genoeg om je kind mee te nemen op de sup? Neem je je board ook mee ergens anders naar toe? In deze blog vertel ik je over mijn supboard en geef ik je tips om veilig te suppen.

Allround supboard MOAI

Suppen is een laagdrempelige sport en je hebt niet veel nodig. Het belangrijkste is natuurlijk een goed supboard. Mijn keuze is uitgegaan naar een allround SUP board van MOAI. Niet alleen vanwege de kleur van het board, want hoe tof is een knalroze board? Dit opblaasbare board is stabiel en makkelijk te controleren en daardoor perfect voor recreatief gebruik. Bovendien wordt er van elk verkocht board een percentage gedoneerd aan Pink Ribbon. De naam MOAI laat je misschien vermoeden dat het afkomstig is uit Hawaï. Maar MOAI is een succesvol merk van Hollandse bodem.

Mijn supboard kocht ik online bij Easysup.nl en werd geleverd als compleet pakket met trolleyback, pomp, vin, leash, peddel en gebruikshandleiding. De tas met wieltjes is ontzettend handig, want het bespaart de moeite van het tillen van de sup. In de trolleyback passen ook alle accessoires zodat je je sup op die manier overal mee naar toe kunt nemen.

Aan de slag

Meestal lees ik globaal de gebruikshandleiding om vervolgens gewoon maar wat te proberen. En ja, dat resulteerde in een supervaring waarbij ik mijn board niet voldoende goed had opgeblazen. Tip: lees dus altijd eerst even de gebruikershandleiding. Hierin staat ook het advies om het board eerst op te blazen en 24 uur te laten rusten om te kijken of het board niet leegloopt. Het zou jammer zijn als je daar tijdens het suppen achter komt. Een dubbelwerkende pomp met drukmeter is inbegrepen. Hiermee blaas je je board twee keer zo snel op. Het valt mij niet tegen hoe snel je je board klaar hebt voor gebruik.

Het board heeft drie vinnen waarvan je er één zelf moet monteren/demonteren. Dit is heel eenvoudig en ook zo gedaan. Vervolgens stel je je peddel in op de juiste hoogte. Hiervoor kun je gebruik maken van een rekensommetje: lichaamslengte: 100 x 110 = lengte van je sup peddel, maar het gaat er natuurlijk om wat prettig aanvoelt. Je kunt de peddel ook tijdens je suptocht makkelijk verstellen als je merkt dat je peddel te kort of te lang is. Voordat je het water opgaat, maak je de ‘leash’ vast aan je been en supboard. Zo voorkom je dat je supboard bij wind of stroming wegdrijft als je ervan afvalt.

Wees niet bang om nat te worden

Veilig suppen start met vlak en rustig water. Zo kun je wennen aan de stabiliteit van je board als je er voor de eerste keer op gaat staan. Start op je knieën. Zo kun je gewend raken aan het bewaren van je evenwicht. Vervolgens sta je op met één been tegelijk. Als je eenmaal staat, neem dan weer even de tijd om je balans te vinden. e hoeft echt niet bang te zijn om direct het water in te vallen. Een supboard is breder dan een surfplank en stabiel. Als je je niet comfortabel voelt, ga dan gewoon weer op je knieën zitten. Vroeger peddelde ik elke zomer op een surfplank. Ja, het was even wiebelen in het begin, maar mijn evenwicht heb ik gauw onder de knie. Toch duik ik op mijn knieën bij onverwachte situaties, zoals boten die met vaart langsvaren. Die golven maken het aanzienlijk lastiger om je balans te vinden. Al direct voelde ik me zeker genoeg om één van mijn kinderen mee te nemen op de sup. Met actieve kleuters moet de suptocht natuurlijk geen uren duren. Een uurtje is al mooi. Suppen met zwemweer maakt het voor de kinderen natuurlijk extra leuk.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Veilig suppen kan ik bijna alle weersomstandigheden, maar met een sterke windkracht is het geen pretje. Houd rekening met de temperatuur van het water en draag indien nodig een wetsuit. Om extra op te vallen voor andere vaarweggebruikers kun je gekleurde, reflecterende kleding dragen. Het wordt algemeen aangeraden om een reddingsvest te dragen tijdens het suppen. Zelf neem ik een (opblaasbare) boei mee en een waterdichte tas. Uiteraard moeten mijn kinderen altijd een zwemvest dragen.

Varen doe je samen

Om de veiligheid op de Nederlandse vaarwegen te vergroten is de voorlichtingscampagne ‘Varen
doe je Samen!’ gelanceerd. Op de website Varendoejesamen.nl vind je alles wat je nodig hebt voor een goed voorbereide vaartocht en veilig suppen. Met veel interessante achtergrondinformatie, tips, kaarten en apps.

Eerder schreef ik al over suppen. Je vindt de blogs onder Watersport. Volg je me al op  Instagram. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.

Afbeelding: Varendoejesamen.nl

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo