Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Nederlanders hebben vaker slokdarmkanker

slokdarm kanker

Slokdarmkanker komt in Nederland vaker voor dan in andere Europese landen, vooral bij mannen. De feiten en cijfers liegen er niet om. Chronisch brandend maagzuur door overgewicht is hierin een belangrijke risicofactor. De Maag Lever Darm Stichting roept daarom in de Week van de Slokdarmkanker op tot een gezonde leefstijl. Mariël Croon, directeur-bestuurder Maag Lever Darm Stichting: ”De cijfers zijn alarmerend. Momenteel is het moeilijk om slokdarmkanker in een vroeg stadium op te sporen. We willen hiernaar meer onderzoek mogelijk maken in de hoop dat we de sterfte aan slokdarmkanker kunnen terugdringen. Preventie is natuurlijk nog beter.

Feiten en cijfers

De feiten en cijfers liegen er niet om. Elke dag krijgen in Nederland 7 mensen te horen dat ze slokdarmkanker hebben (2.675 per jaar). Het aantal nieuwe gevallen neemt elk jaar toe. Er overlijden 6 Nederlanders per dag aan deze ziekte. En of dat nog niet genoeg is, staat Nederland 1e op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt.

Leefstijl heeft een grote invloed

Nederlandse vrouwen krijgen, na Ierland en het Verenigd Koninkrijk, ook vaker dan de rest van Europa
de diagnose slokdarmkanker. Er zijn verschillende factoren bekend die het risico op het ontstaan van een tumor in de slokdarm vergroten. Leefstijl heeft een grote invloed. De kans op een tumor in de slokdarm is voor mensen met overgewicht twee tot vier keer zo groot als bij mensen met een gezond gewicht. Ook een ongezonde en eenzijdige voeding, roken en een hoge alcoholinname vergroten de kans op slokdarmkanker.

Judith Honing, MDL-arts bij Erasmus MC: ‘‘Overgewicht kan een oorzaak zijn van brandend maagzuur. Mensen bij wie de slokdarm jarenlang te veel wordt blootgesteld aan maagzuur kunnen verandering van het weefsel in de slokdarm krijgen. Dit vergroot het risico op deze vorm van kanker.”

Rol MLDS

Een gezonde spijsvertering voor iedereen: dat is het doel van de Maag Lever Darm Stichting. Meer
bewustwording, vroege opsporing en een betere kwaliteit van leven. Daar zet de stichting samen met
artsen, onderzoekers, vrijwilligers, collectanten en donateurs elke dag vol overgave voor in. De Maag
Lever Darm Stichting investeert jaarlijks aan veelbelovende onderzoeken. Eén van de thema’s waar onderzoek naar gedaan wordt is kanker. Daarbij wordt gekeken naar de mogelijke opsporing van voorstadia van slokdarmkanker. Bij vroege opsporing wordt kanker mogelijk voorkomen en zijn de vooruitzichten voor de patiënt beter.

Lees meer blogs over Leefstijl

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo