Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Producten / Reviews / Skaten / Sport

Schaatsen op de schaatsbaan

Elk jaar hoop ik er weer op: schaatsen op natuurijs. Als de temperatuur onder het vriespunt daalt dan neemt bij mij de schaatskoorts toe. Als klein meisje stond ik al te glibberen op het ijs. Later ging ik samen met mijn broer iedere zaterdag in een bus vol kinderen naar schaatsles op de Vechtsebanen in Utrecht. Op een spelenderwijze werden de schaatsbeginselen bijgebracht. Later heb ik met mijn ouders prachtige tochten geschaatst op natuurijs. Mijn kinderen kunnen zich daar met de zachte winters van nu niets bij voorstellen.

Maar met een Friese opa die de Elfstedentocht, een tocht van meer dan 200 kilometer over natuurijs, heeft geschaatst, begrijp je vast wel dat schaatsen met de paplepel is ingegoten. Niet één keer, maar zelfs drie keer schaatste mijn opa de Tocht der Tochten waarmee hij twee keer een Elfstedenkruisje verdiende. Zelfs in oorlogstijd voltooide hij in 1942 de barre tocht. Het was prachtig weer, maar ook steenkoud. Door falende bewegwijzering op het ijs raakten veel schaatsers de weg kwijt. Veel schaatsers moesten opgeven met ernstige bevriezingsverschijnselen aan de ogen, oren, de blaas of geslachtsdeel. Er waren zelfs amputaties nodig en er vielen doden. Bizar om te bedenken wat mijn opa heeft moeten doorstaan om die tocht te volbrengen, in oorlogstijd nog wel. Deze prestatie getuigt in ieder geval van een ongelofelijke wilskracht.

Wist je dat ‘It giet oan’ Fries is voor ‘het gaat door’?

Jong en oud

Vanouds was schaatsen in koude winters voor een Fries de enige manier om een lange afstand af te leggen, want een paard was niet voor iedereen betaalbaar. Vandaag de dag is schaatsen niet voor niets een populaire sport en vrijetijdsbesteding in Nederland. Schaatsen is geschikt voor jong en oud. Als peuter begin je op dubbele ijzers. Daarna stap je over op kunststoffen easygliders die je onder je schoenen kunt binden. Ik had vroeger de Zandstra onderbind noren. Uiteindelijk heb ik geschaatst op zowel hoge noren (hoge snelheid, evenwichtgevoelig) of lage noren (stabieler, voor natuurijs). Daarnaast zijn er nog speciale schaatsen te koop, zoals de kunstschaats, de hockeyschaats en de klapschaats. Nu schaats ik op de Viking Unlimited Slider, een ideale schaats voor de plezier schaatser. De schaats heeft een comfortabele schoen, geeft extra steun en bescherming en beschikt over een snelsluiting.

Op de schaatsbaan

Ik woon in een wijk met veel water en er grenst zelfs water aan onze achtertuin. Tijdens de eerste winter in ons nieuwe huis stonden we met alle buren op het ijs. Helaas is dat na die ene keer nooit meer voorgekomen. Gelukkig is er een schaatsbaan dichtbij. Het ijsbaancomplex van de Vechtsebanen in Utrecht bestaat uit een semi overdekte 400 meterbaan die ondanks de coronamaatregelen geopend is. Je kunt hier plezier maken met je kinderen op het ijs, maar ook serieus rondjes maken op techniek en conditie. Tijdens de huidige coronamaatregelen is de schaatsbaan toegankelijk, maar je dient voorafgaand aan je bezoek een tijdslot te reserveren. Om de veiligheid van de schaatsers te kunnen garanderen, worden er weinig schaatsers tegelijkertijd op de baan toegelaten. Het bemachtigen van tickets kan dus voor sommige dagen en tijdsloten best een uitdaging zijn.

Knikkende knieën

Het is een tijd geleden dat ik op het ijs heb gestaan. Met knikkende knieën en een trillend linkerbeen maak ik mijn eerste ronde op het ijs. Het is best wennen en glibberen. Ik dacht dat doe ik wel even, maar in het begin viel het me best nog even tegen. Naar mate ik meer rondjes schaatste, kwam het gevoel steeds beter terug. Nadat ik alleen op het ijs heb gestaan, ga ik nog een keer samen schaatsen met mijn moeder. Met haar 64 lentes jong staat ze toch na lange tijd zomaar weer op het ijs. Ik mag hopen, dat ik op die leeftijd ook nog durf. Schaatsen verleer je niet. Ik heb er plezier in en geniet ervan om over het ijs te zoeven. Schaatsen is echt een leuke sport in de wintermaanden. In de zomer sta ik dan weer graag op de skates. Zo deed ik een aantal skateroutes in het Groene Hart én finishte ik een halve marathon op skates. Op Instagram deelde ik een reel (korte video) van mijn ervaring op het ijs. Op Instagram deelde ik een reel (korte video) van mijn ervaring op het ijs. In de ‘highlights’ deel ik wat me bezighoud, nieuwtjes, polls en meer. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed.

Deze blog bevat producten die ik van Onlineskateshop.nl heb ontvangen.

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo