Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Meerderheid wil rookvrije films, series en socials

rookvrije generatie kinderen

Een ruime meerderheid van de Nederlanders wil dat roken en vapen niet meer te zien is in films, op tv, in tijdschriften, in muziekvideo’s en op (social) media. Dit blijkt uit onderzoek van de Hartstichting, het KWF en Longfonds (Gezondheidsfondsen voor Rookvrij). Ook professionals in deze sectoren, zoals regisseurs, acteurs, muzikanten en influencers zouden hun verantwoordelijkheid hierin moeten nemen.

Laten we stoppen met doen alsof

Laatst vertelde een collega over haar vriendin die van roken is overgestapt op vapen. Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Maar toch maakt mijn collega zich zorgen over haar vriendin. Ze lurkt nu de hele dag aan die e-sigaret in plaats van af en toe een sigaretje. Roken en vapen hebben beiden geen positieve invloed op je gezondheid. Je kunt het dus beter achterwege laten. Toch blijven we veel rokende en vapende mensen zien in films, series en muziekvideo’s. Hiermee worden jongeren verleid tot roken. Uit onderzoek blijkt dat hoge blootstelling aan dergelijke beelden zorgt voor een dubbele kans om te gaan roken.

Rookvrij is het nieuwe normaal

Carla van Gils, voorzitter van Gezondheidsfondsen voor Rookvrij: “Terwijl steeds meer plekken rookvrij zijn, is de (online) belevingswereld nog verre van rookvrij. Iedere dag worden jongeren geconfronteerd met rokende mensen in de media. We moeten stoppen met jongeren het signaal te geven dat roken aantrekkelijk of interessant is, terwijl het extreem ziekmakend en verslavend is.” Een meerderheid van de Nederlanders sluit zich hierbij aan. Deze verslaving zou niet meer in beeld gebracht moeten worden. Roken wordt verheerlijkt, terwijl we weten dat elke week honderden jongeren verslaafd raken. En één op de twee rokers overlijdt eraan. We moeten stoppen het signaal te geven dat roken aantrekkelijk of interessant is.

Neem ook een kijkje op Rookvrij.nl

Lees ook

Volg je mij al op Instagram?

Header: Gezonde Generatie

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo