Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl / Overig / Sport

Meer beweging in je dag

‘Jij beweegt zoveel, dat lukt mij echt niet.‘ Het is een reactie die ik regelmatig krijg via Instagram. Je kunt jezelf van alles wijs maken, maar in mijn dag zitten evenveel uren als die van jou. Met deze blog hoop ik je wat tips te geven om meer beweging in je dag te krijgen. Daarbij staat en valt met jouw motivatie. Je moet écht willen dat je je leefstijl verandert.

Meten is weten

Heb je al een idee hoeveel je nu beweegt? Om dat inzicht te krijgen, meet ik mijn dagelijkse beweging met mijn Fitbit. Je ziet mij niet snel zonder Fitbit om mijn pols. Zelf kijk ik niet naar de 10.000 stappen per dag, maar naar 70.000 stappen per week. Het lukt gewoon niet altijd om 10.000 stappen per dag te halen. Door het verruimen van mijn blik op de resultaten per week voorkom ik dat ik continu bezig ben met het aantal stappen die ik zet.

Vroeg opstaan

Het is niet altijd even makkelijk, maar als je toch gaat en de zon ziet opkomen, sta je de rest van de dag met 1-0 voor. Hoe de dag verder ook maar verloopt, jij hebt je eerste portie beweging in de pocket. Het maakt niet uit of je nu gaat fietsen, hardlopen of wandelen. Elke stap telt. Het geeft me altijd veel energie en een goed gevoel dat ik de rest van de dag probeer vast te houden.

Lees ook: Vroeg opstaan en gaan!

Werkdagen

Sinds een paar maanden fiets ik naar mijn werk. Via een fietsregeling kreeg ik de mogelijkheid om een e-bike aan te schaffen. Nu fiets ik 40 kilometer per kantoordag, terwijl ik eerder met de trein zou gaan. Als je toch met het openbaar vervoer gaat, neem dan de trap in plaats van de roltrap. En als je op je trein of bus staat te wachten, loop dan in plaats van dat je ergens op een bankje gaat zitten.

Waarom blijf je achter je bureau zitten tijdens overleggen? Een half uurtje, wat zeg ik, zelfs met een kwartiertje wandelen tijdens een overleg tel je er weer zo duizenden stappen bij. Het aantal keer dat ik mijn lunchpauze heb doorgebracht in het bedrijfsrestaurant is op één hand te tellen. Veel liever ga ik naar buiten voor een wandeling. Vaak loop ik met collega’s, maar als het niet uitkomt, loop ik ook wel eens alleen.

Thuis sporten

Kies een manier van bewegen die je leuk vindt. Als je niet graag naar de sportschool gaat dan is de kans groot dat je op een gegeven moment niet meer gaat. Je komt hier met name achter door het te doen. Ga hier en daar wat proeflesjes volgen en probeer nieuwe dingen uit. Zelf vind ik het heerlijk om veel af te wisselen tussen hardlopen, groepslessen in de sportschool, fietsen en skeeleren. Elke keer kies ik een manier van bewegen waar ik zin in heb. Zoek een sport- of wandelbuddy als je liever niet alleen gaat. Ook thuis kun je op allerlei manieren bewegen. Elke vorm van beweging helpt. Boodschappen doen, tuinieren, stofzuigen of dansen in de woonkamer.

Lees ook: 7x thuis sporten

Bewegen met kinderen

Mijn kinderen heb ik wel eens als excuus gebruikt voor het feit dat ik niet zou kunnen sporten. Dat was nog in de periode dat ik het glas halfleeg zag. Nu zie ik altijd mogelijkheden. Zo breng ik mijn kinderen altijd met de fiets naar school en gaan we met de fiets naar zwemles. Zo hoop ik dat fietsen voor hen een vanzelfsprekendheid word. Uit onderzoek is gebleken, dat jonge kinderen veel meer plezier hebben in bewegen als ze samen met hun ouders spelen en bewegen. Sinds ik me daar bewust van ben, beweeg ik zoveel mogelijk met mijn kinderen. Samen steppen, voetballen, hockeyen, fietsen, you name it. En als zij in de speeltuin spelen, loop ik er rondjes omheen.

Lees ook: Samen bewegen met je kids

Kleine en haalbare doelen

Je hoeft niet meteen een marathon te gaan lopen. Ga ervoor en probeer, het hoeft niet perfect. Fiets een keer eerder richting school en loop eens een rondje in de omgeving van de school van je kinderen. Spreek af met een vriendin om bij te kletsen tijdens een wandeling. Dans in je keuken, terwijl je het avondeten kookt. Zoek naar mogelijkheden. Als je wilt veranderen dan vraagt dat om een actieve houding. Je moet het willen en er moeite voor doen. Het vraagt om bewustwording dat jij zelf de verantwoordelijkheid hebt. Blijf niet langer je kop in het zand steken of iemand anders de schuld geven. Het is jouw keuze om meer beweging in jouw dag te brengen.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo