Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Reviews

Magnesium

Een kennis van de sportschool gaf me de tip om magnesium te slikken na het sporten. ‘Het helpt tegen de spierpijn’, zei ze. Ik had er wel eens eerder van gehoord, maar mijn interesse was niet direct gewekt. Na een groepsles boksen had ik weer zo’n last van spierpijn dat ik mij toch maar eens ging verdiepen in dit mineraal. Magnesium is een mineraal dat je lichaam onder andere nodig heeft voor de vorming van bot en spieren. Daarnaast speelt het een belangrijke rol tussen de samenwerking van zenuwprikkels. Dat maakt dit mineraal één van de belangrijke mineralen voor het menselijk lichaam en in het speciaal voor sporters.

Antistress mineraal

Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen. Het zit in volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees. Ook water kan bijdragen aan de inname ervan. Ondanks dat dit mineraal in veel voedingsmiddelen zit, komen tekorten toch voor. Onze voeding is veelal geraffineerd en bewerkt, waardoor we niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. En dan kan er een tekort aan magnesium voordoen. Hierdoor heb je misschien spierpijn waardoor je ongemakkelijk beweegt. De spieren kunnen bij een tekort niet voldoende ontspannend wat zorgt voor extra spierpijn. 

Andere tekenen van een magnesiumtekort kunnen slaapproblemen, angst, spierkrampen of een slechte spijsvertering zijn. Klachten die je makkelijk over het hoofd ziet en waarbij je misschien niet meteen aan een magnesiumtekort denkt. Uit onderzoek blijkt dat het hunkeren naar suiker verband kan houden met een magnesiumtekort. Een tekort aan magnesium kan ook ontstaan als je veel stress of spanningen hebt. Daarom wordt het ook wel het antistress mineraal genoemd.

Je voedingspatroon aanvullen met magnesium

Ik maak er geen geheim van dat ik mijn gezonde voedingspatroon aanvul met voedingssupplementen. Om je magnesiumtekorten aan te vullen, kun je het beste magnesium tabletten of supplementen toevoegen aan je voedingspatroon. Zeker wanneer je flink traint en een hoop vocht verliest, verlies je daarmee ook magnesium.

Een tekort ontstaat ook als je regelmatig (duur)sport. Het kan zijn dat je lichaam dan meer behoefte aan magnesium heeft. Voor mij was een eyeopener dat spiergroei wordt afgeremd door een tekort aan dit mineraal. En laat ik nou net meer bezig zijn met het verlagen van mijn vetpercentage en het vergroten van mijn spiermassa. Je hoeft overigens ook niet bang te zijn dat je gauw teveel magnesium inneemt. Het Voedingscentrum adviseert om als aanvaardbare bovengrens zo’n 250 milligram magnesium per dag aan supplementen.

Lees ook: Dagelijks bewuste voedingskeuzes

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo