Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Kids

Kinderboekenweek 2023

kinderboekenweek 2023

De Kinderboekenweek vindt plaats van 4 t/m 15 oktober

Ook dit jaar vieren we in oktober weer de Kinderboekenweek! Tijdens deze ‘week’ is het tien dagen lang feest in het teken van het kinderboek. Door het hele land zijn activiteiten, o.a. op scholen, bij bibliotheken en in boekhandels. In deze blog vertel ik je meer over het thema en deel ik leuke leestips voor kinderen van ongeveer zeven tot tien jaar.

Thema: bij mij thuis

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: ‘Bij mij thuis’. Thuis betekent voor iedereen iets anders en thuis bestaat in veel verschillende vormen. Deze diversiteit vieren we dit jaar en we praten we over de verschillen en gelijkenissen. Hoe kan dat beter dan met boeken? Want ook in boeken komen allerlei thuissituaties aan bod en daardoor stimuleren deze verhalen om het gesprek aan te gaan. Lees over thuissituaties in verre landen of leer van alles over verschillende huizen. Niet ieder huis hoeft een thuis te zijn.

Een boek dat helemaal in het thema van de Kinderboekenweek valt is ‘Het geheim van het verdwenen huis’. In dit boek mogen Livia en haar zus Mia gratis met hun ouders naar een vakantiehuis, diep verborgen in de bossen. Als ze aankomen lijkt de lucht om het huis te trillen. De kamers zijn vreemd leeg, maar er hangen wel overal lussen om je aan vast te houden. En als Mia op een knopje drukt, stijgen ze ineens op! Dit is het begin van een spannend avontuur met bijzondere wezens, zoals vliegende paarden, schildpadden met twee hoofden en aap-achtige druktemakers.

Ieder jaar een nieuw thema

Ook de afgelopen jaren had de Kinderboekenweek een thema. In 2019 was het thema ‘Reis mee’ en stonden voertuigen centraal. Breng de geschiedenis tot leven en ontdek werelden van vroeger was in 2020 met ‘En toen?’ het thema. 2021 stond in het teken van beroepen, ‘Worden wat je wil‘ liet kinderen nadenken over de vraag wat je later wil worden en de mogelijkheden die er zijn. ‘Gi-ga-groen‘ was het thema van 2022 met boeken over onze prachtige groene natuur en dieren.

Spekkie en Sproet – Code rood

Mijn jongste zoon Boris is stapelgek op de boeken van Spekkie en Sproet. Spekkie en Sproet zijn beste vrienden en echte speurneuzen. Spekkie gaat nergens heen zonder haar opschrijfboekje. Want je weet maar nooit wat voor verdachte zaken je allemaal tegen gaat komen! Alles schrijft ze op. Wat ze ook niet vergeet, zijn haar spekkies. Als ze die eet kan ze extra goed nadenken. Spekkies neef Nelson werkt bij de politie. Zo horen Spekkie en Sproet nog eens wat en krijgen ze soms de kans om hem bij een zaak te helpen!

In Code Rood laat een modeontwerper zijn nieuwe huis verbouwen, zijn er oplichters actief en breekt er ook nog eens brand uit in het speeltuintje. De hele buurt komt naar het bluswerk kijken, ook modeontwerper JP. Maar als JP weer thuiskomt, is er iemand binnen geweest: alle ontwerpen van zijn nieuwe collectie zijn gestolen… Gelukkig wonen er ook twee jonge speurders in de wijk!

Spekkie en Sproet – Code rood | Vivian Hollander | Uitgeverij Ploegsma

Weerwolvenfeest

Mijn oudste zoon Benjamin heeft al heel wat boeken van Dolfje Weerwolfje verslonden. Ik snap het wel, want deze boeken zijn grappig en een beetje spannend. Als kind las ik ook boeken van Paul van Loon. Dolfje is eigenlijk een heel gewone jongen. Maar drie nachten per maand, bij volle maan, verandert hij in een weerwolf. Een witte weerwolf met een brilletje op. Met volle maan beleeft hij de spannendste avonturen. Samen met Noura, Timmie, opa weerwolf en neef Leo. In Weerwolvenfeest is er een feest op school vol dansende vampieren en weerwolven. Timmie draagt een wolvenmasker van papier. Dolfje en Noura hebben geen masker nodig, maar als de maskers af moeten dan gaat het mis…

Weerwolvenfeest | Paul van Loon | Uitgeverij Leopold

Meester kikker

Mijn jongens smullen van dit verhaal. Meester kikker heeft een supergeheim: soms is hij een kikker. De kinderen in de klas vinden het een leuke grap van de meester. Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hij… Extra leuk is om eerst het boek te lezen en daarna de boekverfilming te zien waarin Jeroen Spitzenberger de hoofdrol heeft.

Meester kikker | Paul van Loon | Uitgeverij Leopold

Lees ook

Deze Kinderboekenweek is Gi-Ga-Groen
Tips tegen de zomerdip
Miljonairskind

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo