Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Boeken / Kids / Reviews

Ik ben goud waard – Steven Gielis

ikbengoudwaard4

Samen met je kind op weg naar een positieve mindset

Ik ben goud waard‘ is de titel van dit boek over het verankeren van een positieve mindset in je gezin. Wat mij betreft had de titel van dit boek ‘Dit boek is goud waard’ mogen zijn. Vanaf de eerste pagina heeft opvoedingsexpert Steven Gielis mij geboeid met herkenbare situaties, handige tips en inspirerende woorden. Eerder schreef ik dat ik niet geboren ben met het positiviteitsgen, maar ik weet inmiddels dat je jezelf kunt aanleren om positiever te denken. Volgens Steven Gielis geldt het spreekwoord ‘jong geleerd is oud gedaan’ ook voor een positieve mindset.

Kinderen die negatief over zichzelf denken, durven minder vaak nieuwe dingen uit te proberen of ontwikkelen sneller faalangst. Terwijl kinderen met een positieve mindset hebben vaker een gezonde dosis zelfvertrouwen, durven nieuwe uitdagingen aan te gaan en staan veerkrachtiger en gelukkiger in het leven. Met dit boek helpt Steven Gielis jou én je kind om te groeien naar een optimistischere kijk op het leven.

7 pijlers

Werken aan meer positiviteit in je leven vergt focus. Het gaat vooral terug naar jezelf, naar je eigen denken en de kracht daarvan. Als je bijvoorbeeld dagelijks nare dingen tegen jezelf zegt, neem je dat al gauw aan als waar. Bijvoorbeeld, als je maar blijft herhalen dat je iets niet kunt, dan ga je daar uiteindelijk in geloven. In ‘Ik ben goud waard’ geeft Steven Gielis je handige tips en tools aan de hand van de zeven pijlers van een positieve mindset.

  1. Zelfkennis: het begin van alle wijsheid
  2. Je bent wat je denkt
  3. Focussen op groei
  4. Walk the talk
  5. Dingen veranderd krijgen
  6. Van proberen kun je leren
  7. Bewuster leven

Steven Gielis begint met de uitspraak van Socrates: Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. In dit boek leer je dan ook stap voor stap om emoties te herkennen en benoemen, bijvoorbeeld door na te denken over situaties die een bepaalde emotie opwekken. Ook krijg je goede tips, zoals het gebruik van open vragen en zinnen om je kind te laten praten over zijn gevoelens. Of hoe je op een speelse manier samen bezig kunt zijn met het ontwikkelen van een optimistischere kijk op dingen. Om je op weg te helpen, deelt Steven Gielis dan ook vragen die je zou kunnen stellen om zo het gesprek met je kind op gang te brengen.

Concrete tools en handvatten om de omslag te maken van ‘Ik kan het niet’ naar ‘Ik kan het altijd proberen’.

Focussen op het positieve is geen standaardinstelling van onze hersenen. Juist het tegenovergestelde is waar, aldus ‘Ik ben goud waard’. Zo worden bijvoorbeeld boze gezichten eerder onthouden dan een blij gezicht. We moeten dus de focus verleggen en een actieve houding aannemen om te veranderen. Als je vaker over positieve dingen nadenkt, wordt de kans groter dat je hier vertrouwt mee raakt en daardoor positiever in het leven gaat staan. Zo ben ik mij ervan bewust om mezelf ’s ochtends in de spiegel een complimentje te geven in plaats van mezelf met lelijke opmerkingen een rotgevoel te geven. Volgens Steven Gielis zou ik dit mijn kinderen ook moeten laten doen.

Practise what you preach

Ik besef me dat ik een belangrijk voorbeeld ben voor mijn kinderen. Mijn gedrag als ouder is misschien wel de sterkste opvoedingstool die er is. Dan gaat het niet alleen over handelingen die ik doe, maar ook over lichaamstaal. De voelsprieten van kinderen zijn enorm en ze hebben het meteen door als je bijvoorbeeld ‘Knap hoor’ zegt, terwijl je tegelijkertijd op je telefoon kijkt. Het vraagt als ouder ook om zelf een spiegel voor te houden en even stil te staan bij je eigen gedrag. Dat kan best confronterend zijn.

Volgens Steven Gielis in ‘Ik ben goud waard’ is het van belang om je kinderen doorzettingsvermogen en veerkracht te tonen. En niet je kop in het zand te steken voor lastige situaties, maar zoekt naar een oplossing. Het helpt ook als je je kinderen uitlegt waarom je op een bepaalde manier hebt gereageerd en welke emoties bepaalde situaties bij je oproepen. Bedenk daarbij dat positief denken niet betekent dat je altijd met een grote lach op je gezicht rondloopt. Het gaat erom dat je op moeilijke dagen weet dat betere tijden zullen komen.

Tot slot

Ik val in herhaling, maar dit boek is goud waard. Ik sta inmiddels veel positiever en veerkrachtiger in het leven dan twee jaar geleden, maar een positieve mindset vergt onderhoud. Dit boek is enorm inspirerend en heeft me er nog meer van weten te overtuigen dat de kracht in jezelf en je eigen gedachten zit. Je kunt jezelf altijd blijven ontwikkelen en het is nooit te laat om te werken aan zelfkennis.

Ik besef me meer en meer hoe belangrijk mijn rol als ouder is en wat voor impact mijn gedrag heeft op mijn kind. Ik wil graag dat mijn kinderen gelukkig zijn en veerkrachtig door het leven gaan. Dat ze zich trots en gewaardeerd voelen en dat ze durven deel te nemen aan nieuwe activiteiten. In het boek staan oefeningen die je al vanaf de kleuterleeftijd met je kind samen kunt doen, zoals het benoemen van eigenschappen waar je goed in bent of waar je blij van wordt. Eigenlijk zou dit boek verplichte leeskost moeten zijn voor elke ouder, want ik ben echt van mening dat iedere ouder door dit boek wordt geïnspireerd.

Ben je benieuwd naar andere boeken die ik met plezier heb gelezen? Neem dan een kijkje bij: Boeken.

Ik ben goud waard | Steven Gielis | Lannoo | 2020 | o.a. te koop bij Bol.com

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 37 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo