Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

Positief denken

Uit mijn werk sjees ik naar de trein en sprint ik naar mijn fiets. Ik wil zo snel mogelijk bij de kinderopvang zijn om mijn jongste zoon op te halen. Het is al zo’n lange dag voor hem. Mijn laatste overleg liep uit, waardoor ik op hete kolen zat. Vervolgens mis ik de bus en nu trap ik me ook nog een ongeluk door enorme tegenwind. Ik baal als een stekker. Maar als ik de brug over fiets naar het centrum valt mijn oog op de tekst op het fietspad. Glimlach. Zomaar, een reminder om positief te blijven.

“Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen.” Dat zegt mijn moeder wel eens, een echte raspositieveling. Van de kleinste dingen, weet ze een waar feest te maken. Ik ken haar niet anders dan dat ze altijd super positief in het leven staat. Vroeger keek ik daar wel eens tegenop, want op de een of andere manier zag ik altijd beren op de weg. Ik bereidde me altijd voor op het ergste, want dan kon het altijd meevallen. Ik had altijd bedenkingen, zoals “ja maar”, “wat als”, “ik denk niet dat ik het kan” of “het maakt nu toch niets meer uit”.

Positief denken is niet vanzelfsprekend. We zijn nu eenmaal niet allemaal geboren met het positiviteitsgen. Maar dat betekent niet dat je het daarbij moet laten zitten. Ik was me er eerder niet van bewust, maar positief denken kun je leren. Je kiest ervoor om op een bepaalde manier door het leven te gaan en een positieve instelling te ontwikkelen. Het is jouw keuze waar je aandacht aan geeft.

A negative mind will never give you a positive life.

Gezonder en gelukkiger

Positief in het leven staan is waardevol. Positieve mensen zijn gezonder en gelukkiger, ervaren minder stress en kunnen beter met tegenslagen omgaan. Het is dus niet alleen goed voor je psyche, maar ook voor je lijf. Ik merk dat ik flexibeler ben geworden sinds ik positiever in het leven sta. Ik kan makkelijker met onverwachte omstandigheden omgaan en me aanpassen aan de situatie. Loopt een afspraak uit, mis je je bus of heb je flinke tegenwind? Het lukt mij nu beter om bij dat soort gebeurtenissen mijn schouders op te halen in plaats van er ‘een ding’ van te maken. Ik zeur en klaag minder en zoek naar oplossingen. Ik probeer er het beste van te maken. En dat maakt het ook een stuk gezelliger!

Positief denken kun je leren

Positief zijn, is slechts gedeeltelijk erfelijk bepaald. Dit betekent dat je zelf de regie kunt nemen. Als een gezonde dosis positiviteit van nature niet in je zit of je bent wat negatiever gevormd, kun je het jezelf aanleren om positiever in het leven te staan. Ik kies er bewust voor om positief door het leven te gaan en dit wil ik ook aan mijn kinderen meegeven. Het vraagt wel bereidheid om er moeite voor te doen, op jezelf te reflecteren en lering te trekken uit eerdere gebeurtenissen en je gedrag. Dat kan best confronterend zijn, bijvoorbeeld omdat je dan beseft hoevaak je eigenlijk klaagt en zeurt.

Luister naar je gedachten en uitspraken en herken negativiteit. Trek aan de bel bij negatieve gedachten en probeer je te focussen op positieve punten. Durf jezelf feedback te geven en probeer iets positiefs te benoemen. Denk iedere dag aan de dingen waar je trots en dankbaar voor bent. Je hoeft echt geen waslijst te maken, maar twee of drie dingen zijn al voldoende.

Wees ook wat liever voor jezelf. De manier waarop je tegen jezelf praat als je in de spiegel kijkt, heeft invloed op je gemoedstoestand. Door negatief tegen jezelf te praten en te denken, veroorzaak je stress door je eigen gedachten. Het leven is geen wedstrijd; stop met vergelijken. Probeer je te richten op jezelf en niet op anderen. Wees dankbaar voor wat je hebt en hoever je al bent gekomen. Het is nooit te laat om je te ontwikkelen.

Train your mind to see the good in everything!

Leef de mindset van een winnaar

Positief denken, betekent niet dat je al je gevoelens moet wegstoppen en dat altijd alles even leuk en geweldig is. Het lijkt me heel vermoeiend als je de hele dag met een grote glimlach rondloopt en altijd alles fantastisch is. Met een positieve instelling besluit je dat vervelende ervaringen niet domineren. Jij bepaalt de focus en richt je op dingen die goed gaan. Nu kan het zijn dat je in je leven te maken hebt of krijgt met (grote) tegenslagen en/of dramatische gebeurtenissen.

Zo ben ik gezakt voor mijn eindexamen op de middelbare school. Al mijn vriendinnen ging studeren en ik bleef achter om een paar vakken opnieuw te doen. Een harde les, maar ik heb geleerd om hard te werken voor dingen die ik graag wil bereiken. Maar denk ook aan: geen werk of woning kunnen vinden, je relatie die over gaat, het niet lukt om zwanger te worden of je verliest een dierbare.

In die laatste gevallen gaan “het kan altijd erger” niet op. De uitdaging om positief te blijven, wordt dan uiteraard enorm groot. Tegenslagen stellen je op de proef, zetten je met beide benen op de grond, slaan je uit het veld of zetten je wereld op z’n kop. Het lijkt me logisch dat je mentaal uitgeschakeld bent, verdrietig en boos als er iets dramatisch gebeurd. Het lichtpuntje is dan ver te zoeken. Maar zodra je je kunt herpakken en een positieve betekenis kan geven aan de situatie die je overkomen is, heb je de mogelijkheid om te herstellen, emotioneel evenwicht te vinden en jezelf te versterken. Door te leren omgaan met tegenslagen, kies je zelf hoe je met bepaalde situaties om wilt gaan wat belangrijk is voor je gezondheid en geluk. Door positief te (blijven) denken, neem of behoud je de controle over je leven.

Mijn glas is halfvol

Ik laat me graag inspireren door boeken, blogs en quotes en neem regelmatig tijd om te lezen over het hebben en houden van een positieve mindset. Door dingen van een andere kant te bekijken, leer je te relativeren. Zo heb ik het voor elkaar gekregen om mijn glas halfvol te zien in plaats van halfleeg. Een positieve levenshouding staat hoog op mijn prioriteitenlijstje. Ik zet bewust een roze bril op en richt me op dingen die goed gaan. Zodra ik merk dat ik mijn positiviteit een beetje verlies, dan doe ik mijn best om dat weer terug te vinden.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 37 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo