Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Er moet een landelijke aanpak komen, waarmee eetstoornissen eerder herkend en behandeld kunnen worden. De Gezondheidsraad heeft een advies uitgebracht om eetstoornissen te voorkomen en vroegtijdig te behandelen. Eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en extreme eetbuien zijn ernstige psychiatrische aandoeningen die ook vaak lichamelijke gevolgen hebben. Ze komen vooral voor bij jonge vrouwen in de leeftijd van 15-30 jaar. Ondanks de ernst van de eetstoornis duurt het gemiddeld zo’n vier jaar voor iemand passende hulp krijgt. Kinderen en jongeren met een eetstoornis verdienen de juiste zorg, begrip en effectieve behandeling.

Eerder signaleren en behandelen

Als je lichamelijke of mentale klachten hebt, dan is het in het belang van je algehele gezondheid om daar iets aan te doen. Om hulp te vragen, is het belangrijk om toe te geven dat je problemen hebt en daar iets aan wilt doen. Mensen met een eetstoornis ontkennen vaak jarenlang voor zichzelf en hun omgeving dat ze eetproblemen hebben. Maar het is juist zo van belang om eetstoornissen tijdig te herkennen en snel te behandelen. Dat verbetert namelijk de kans op herstel.

De Gezondheidsraad adviseert dan ook om de vroege herkenning van eetstoornissen te bevorderen. Om te beginnen is het van belang dat het ziektebesef bij kinderen, jongeren en hun ouders wordt vergroot. De mentale weerbaarheid van jongeren is een aandachtspunt en kan verbeterd worden door onder andere hun zelfvertrouwen te verbeteren, weerbaarheidsvaardigheden te vergroten en hen te leren verantwoord en kritisch om te gaan met (sociale) media. Wat mij betreft, zou ieder mens hiermee gebaat zijn. Van belang is dat jongeren zelf eerder beseffen dat ze ziek zijn en dat hun omgeving het sneller opmerkt.

Aandacht voor de aanpak van eetstoornissen

Ook is er onderzoek nodig naar de manier waarop kinderen en jongeren met een (beginnende) eetstoornis te bereiken zijn om te motiveren om hulp te zoeken. Ook ouders zouden beter uitgerust moeten worden om hun kind te helpen bij eerste signalen van een verstoord eetgedrag. Een online platform en landelijke campagne kan hieraan bijdragen. Er moet duidelijk zijn waar zij terecht kunnen. Het behandelaanbod zou laagdrempelig moeten zijn, waarmee je direct van start kan gaan. Dat voorkomt dat de klachten erger worden. Goed dat er aandacht is voor de aanpak van eetstoornissen.

Lees ook: Bewegen voor je brein

Afbeelding: Pexels.com

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

tastybasics logo