Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Huis en tuin / Producten / Reviews

Een gezonde werkplek

Hybride werken, oftewel soms thuis en soms op kantoor is win-win! Na een lange periode van verplicht thuiswerken, kiezen steeds meer mensen deze flexibele manier van werken. De plaats waar je je werk uitvoert, wordt bijvoorbeeld bepaald door het type werk, de doel van de activiteit en de gewenste mate van interactie. Steeds meer werkzaamheden zijn digitaal. Zo maakt men vaker en langer gebruik van de computer, smartphone en tablet. En dit betekent meer werken met beeldschermen en hierbij loop je risico’s op gezondheidsklachten. Het is daarom belangrijk om op een gezonde manier te werken. Op kantoor zijn normaalgesproken de genodigde middelen aanwezig om je werkplek goed in te stellen. Maar ook als je thuis werkt, is je werkgever verantwoordelijk voor een gezonde werkplek.

Ergonomische eisen

Je werkgever moet jou voorzien in de juiste materialen om je werk gezond uit te voeren. En je werkplek thuis moet aan ergonomische eisen voor beeldschermwerk voldoen. Door je werkplek ergonomisch in te richten, zorg je ervoor dat je in de juiste lichaamshouding werkt. Zo verminder je de kans op gezondheidsklachten. Er zijn allerlei regels opgesteld voor een ergonomische werkplek. Denk bijvoorbeeld aan een stoel die passend moet zijn voor verschillende lichaamsmaten, een verstelbaar zit sta bureau of een beeldscherm die kantelbaar is.

Een ‘kale laptop’ volstaat niet; je moet over een los toetsenbord en losse muis beschikken. Desondanks heb je natuurlijk ook zelf een verantwoordelijkheid om je aan de regels voor hybride werken te houden. Gelukkig zijn er een heleboel handige hulpmiddelen om jouw lichaamshouding te verbeteren. Hiermee neem je niet alleen een gezonde lichaamshouding aan, maar bevorder je ook je comfort. En als je lekker zit dan draagt dat natuurlijk ook bij aan de efficiëntie van je werk. Op Quiesco.nl vind je allerlei ergonomische oplossingen van hoge kwaliteit die kunnen bijdragen tot het creëren van een gezonde leefomgeving.

Praktische tips

Het is dus zeker de moeite waard om je werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten. Een aantal praktische tips om gezonder te zitten en je beeldschermwerk uit te voeren:

  • Daglicht en goede verlichting
  • Voldoende ruimte
  • Zitten met een open heuphoek
    Als je zit met een open heuphoek is de hoek tussen je bovenlichaam en bovenbenen groter dan 90 graden. Een open heuphoek is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde zithouding.
  • Perfecte zithoogte
  • Beeldscherm op ooghoogte
  • In hoogte verstelbaar bureau
  • Werk met een los toetsenbord en losse muis
  • Sta regelmatig op

Lees ook: Mijn gesprek over leefstijl

Hoe werk je gezond?

Niet alleen het instellen van je werkplek speelt een rol voor je gezondheid. Het risico op gezondheidsklachten kun je verminderen door je leefstijl. Denk hierbij aan een goede nachtrust, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Deze aspecten spelen misschien wel extra aandacht op het moment dat je veel thuiswerkt. Thuis heb je wellicht minder afleiding waardoor je de kans hebt dat je langer in eenzelfde houding zit en naar je beeldscherm kijkt. Als je lekker in je vel zit dan heb je daar op je werk ook voordeel van. Zo raak je minder snel gestresst, heb je meer energie en ben je minder vaak ziek.

Premium oplossingen voor gezond slapen & werken. Quiesco.nl

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo