Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid

Supplement van het Jaar 2023

supplement van het jaar

Tromgeroffel… de uitslag van de jaarlijkse Supplement van het Jaar Verkiezing van het Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid is bekend: Magnesium is door het publiek verkozen tot het Supplement van het Jaar 2023! Gevolgd door Vitamine D als tweede en Omega-3 op de derde plaats.

Er is ontzettend veel geschreven en er zijn wel duizenden meningen over: supplementen. Welke voedingssupplementen geschikt zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zou in voldoende mate moeten kunnen voorzien in de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Toch blijkt dit in de praktijk minder eenvoudig en is voeding niet altijd voldoende, bijvoorbeeld omdat je een bepaald dieet volgt of omdat je te weinig zonlicht krijgt.

Magnesium terecht in de schijnwerpers  

Stemmers geven aan dat ze magnesium voornamelijk gebruiken voor hun spieren, slaap, rust en ontspanning. En dat is begrijpelijk, want de wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten van magnesium spelen een belangrijke rol in ons algehele welzijn. Het ondersteunt veel functies in ons lichaam; zoals het behouden van soepele en sterke spieren, de overdracht van zenuwprikkels in onze hersenen en het behoud van sterke botten en tanden. Het mineraal is een echte allrounder. Zo kan magnesium helpen te ontspannen en tegelijkertijd draagt het bij aan extra energie bij vermoeidheid.

Vitamine D een sterke tweede

In een spannende nek-aan-nekrace met Magnesium haalde Vitamine D, ook bekend als de zon-vitamine, de tweede plaats. De huid kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Maar niet iedereen in Nederland maakt voldoende vitamine D aan. Daarom adviseert de Gezondheidsraad bepaalde groepen om het hele jaar door vitamine D supplementen te slikken. Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden en om de spierkracht op peil te houden. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor onze weerstand.

Omega-3 op derde plaats

De essentiële vetzuren omega-3 haalden een wel verdiende derde plaats. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal één keer per week vis te eten om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen. Uit de nieuwste RIVM Voedselconsumptiepeiling blijkt echter dat ongeveer 70% van de volwassenen dit niet haalt. Volgens het Voedingscentrum zijn voedingssupplementen met omega-3 vetzuren een goed alternatief als je niet voldoende vis eet. Logisch dat omega-3 voedingssupplementen, gemaakt van visolie, algenolie of krillolie, populair zijn in Nederland. Omega-3 vetzuren zijn een belangrijke bouwsteen voor onze hersenen en ze dragen bij aan een goede bloeddruk en een normaal vetgehalte in ons bloed.

Copyright afbeeldingen: IVG

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo