Zoeken...
TOP
Gezondheid Leefstijl Reviews

Supplement van het Jaar 2021

Afgelopen week werd het Supplement van het Jaar 2021 bekendgemaakt. Voor het vijfde jaar konden deelnemers via www.supplementvanhetjaar.nl aangeven welke vitamines, mineralen, kruiden of andere voedingssupplementen favoriet zijn. In deze tijd met corona is er veel aandacht voor de belangrijke rol van vitamine D. Het is dan ook geen verrassing dat ruim 70% van de deelnemers aan gaf vitamine D te gebruiken.

Er is ontzettend veel geschreven en er zijn wel duizenden meningen over: supplementen. Welke voedingssupplementen geschikt zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zou in voldoende mate moeten kunnen voorzien in de dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen. Toch blijkt dit in de praktijk minder eenvoudig en is voeding niet altijd voldoende, bijvoorbeeld omdat je een bepaald dieet volgt of omdat je te weinig zonlicht krijgt.

Vitamine D

Het lichaam maakt vitamine D zelf aan door de invloed van zonlicht. Maar niet iedereen is in staat om voldoende vitamine D aan te maken. En al helemaal niet in de korte en koude wintermaanden. De Gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen om het hele jaar door een vitamine D supplement te nemen. Dit geldt voor kinderen van 0-4 jaar, vrouwen > 50 jaar, mannen > 70 jaar, personen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen en mensen die onvoldoende aan zonlicht worden blootgesteld. Ondanks dat ik elke dag minimaal een half uur naar buiten ga, heb ik een vitamine D tekort.

Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand, helpt het immuunsysteem en is goed voor de spieren. Het menselijk lichaam heeft vitamine D ook nodig voor sterke botten en tanden. Voor mensen die een winterdipje hebben of wat neerslachtig zijn, kan extra vitamine D ondersteuning bieden.

De Supplement van het Jaar verkiezing

Bij de Supplement van het Jaar verkiezing gaat het niet om een bepaald merk, maar om het soort supplement. Alle supplementen maken evenveel kans om uitgeroepen te worden tot Supplement van het Jaar. De top 10 supplementen van het jaar 2021 zijn:

  1. Vitamine D
  2. Kurkuma
  3. Visolie (Omega-3 vetzuren)
  4. Magnesium
  5. Vitamine C
  6. Multivitamine
  7. Probiotica
  8. Cranberry
  9. Zink
  10. Echinacea

In 2020 stond de multivitamine op de eerste plaats en in 2019 was dat kurkuma. Wil je meer weten over voedingssupplementen en het gebruik ervan? Neem dan een kijkje op de website van het Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid (IVG). Hier vind je heldere en betrouwbare informatie voor elke leeftijd en iedere leefstijl. Ben je benieuwd naar mijn leefstijlverandering? Lees dan Mijn verhaal.

Koop je supplementen direct bij Bol.com

Copyright afbeeldingen: IVG

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit