Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Persoonlijk

Alles of niets

branding shoot groene jas

Iedere dag sporten of maanden niet. Super gezond eten of alles eten wat maar binnen handbereik is. Het is bij mij vaak alles of niets. Balans is ver te zoeken. En die ‘alles of niets mentaliteit’ gaat gepaard met een onrustig en ontevreden gevoel. Mijn relatie met eten is ongezond. Zo, het hoge woord is eruit. Ik heb zo lang mijn kop in het zand gestoken en maakte mezelf wijs dat het wel meeviel, maar dat is niet zo. Ik wil afrekenen met die alles of niets mentaliteit en rust in mijn eetpatroon.

Een ongezonde relatie met eten

Regelmatig neem ik mijzelf voor om helemaal geen lekkers meer te eten. Dat gaat dan een paar dagen goed en houd ik mij keurig aan de afspraak die ik met mijzelf heb gemaakt. Maar als ik dan na het avondeten toch een keertje een koekje pak, sla ik direct door. En voordat ik er erg in heb, is niet alleen de halve rol koek leeg, maar heb ik er ook een zak chips bij gepakt. Dit soort oncontroleerbare eetbuien zorgen vervolgens voor een schuldgevoel en uit zelfmedelijden ga ik nog even door met het eten van ongezonde dingen. Niet gek dat de kilo’s er dan weer aan vliegen.

‘Even in je vingers knippen en slank zijn.’ Ik weet dondersgoed dat het zo niet werkt. Toch streef ik er wel naar. Het is best vervelend als je altijd alles in één keer goed wil doen. Uit man en macht probeer ik mij dan zo goed mogelijk aan mijn voornemens te houden. Maar als het dan toch niet lukt om die onrealistische doelen van mezelf te halen, voelt het als falen. Ik weet dat het niet nodig is om mezelf zulke restricties op te leggen. En toch doe ik het. Dit heeft alles te maken met mijn perfectionisme. Het zit gewoon in mij om alles goed te willen doen. Ik ben er klaar mee en wil afrekenen met die alles of niets mentaliteit.

Mijn aanpak

1. Erkenning. Hardop uitspreken dat mijn relatie met eten is verstoord, helpt in het erkenningsproces. Niet veroordelend, maar een realistische blik. Niet doen of het allemaal wel meevalt. Vanuit die erkenning kan ik daadwerkelijk stappen gaan zetten.

2. Voedingsplan. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik probeer een vast dagritme aan te houden en vooruit te denken qua maaltijden. Met een persoonlijk voedingsplan ga ik proberen om die ‘alles of niets mentaliteit’ minder uit te lokken. Door meer te eten tijdens de maaltijden, ben ik langer verzadigd en is er minder kans op snaaibuien. De houvast van een voedingsplan geeft mij instant eetrust. 

3. Grotere porties. In mijn voedingsplan zijn mijn maaltijden in volume vergroot. Zo eet ik bij de lunch en het diner 200 gram groenten. Ik at vaak maar twee crackers met beleg als lunch en al vrij vlot na de lunch begon ik te snaaien. Met grotere porties en meer groenten heb ik langer een verzadigd gevoel en geen snaaineigingen meer.

4. Eiwitrijke voeding. Door eiwitrijke voeding voel ik mij langer verzadigd. Je hoeft niet aan de shakes om je eiwitten binnen te krijgen, maar proteïne poeder is wel een makkelijke manier om meer eiwitten binnen te krijgen. Ik haal mijn eiwitten uit zuivel, eieren, bonen, pitten en zaden en proteïne mousse/pudding. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam en dragen bij aan spieropbouw en spieronderhoud. 

Heb jij nog tips? Laat ze weten onder deze blog.

Lees ook: Een gezond voedingspatroon

SHARE: 

GERELATEERD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo