Zoeken...
TOP
Gezondheid Kids Leefstijl

Hartje winter

Landelijke campagne voor buiten spelen in de winter

Kinderen die veel buitenspelen zijn gezonder, gelukkiger en creatiever. In de zomer wordt er volop buiten gespeeld, maar in de koude wintermaanden is dit een ander verhaal. Kinderen brengen veel tijd achter een schermpje door. Om die reden heeft IVN Natuureducatie samen met kinderopvang HumanKind het buitenspeelprogramma ‘Hartje Winter‘ ontwikkeld. Dit programma, boordevol winterse activiteiten en spelletjes buiten wordt gratis aangeboden aan alle kinderdagverblijven en bso’s in Nederland, zodat alle kinderen in de opvang hiervan kunnen profiteren.

Waarom naar buiten in de winter?

Wetenschappelijk onderzoek onderstreept de waarde van buitenspelen voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. En buiten bewegen en ontdekken is superleuk! Ook in de koudste periode van het jaar. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van vitamine D en dit heeft een positief effect op de spieren en het immuunsysteem.

Naar buiten gaan is leuk!

Ondanks de gezondheidsvoordelen is buitenspelen sterk op zijn retour. Vijftien procent van de kinderen speelt überhaupt nooit buiten en in de wintermaanden wordt ruim vijftig procent minder buiten gespeeld dan in de zomer. Bijna de helft van de kinderen is in de wintermaanden amper vijf uur per week buiten te vinden. In de winter is naar buiten gaan een extra uitdaging. Het is koud en nat, wat de drempel verhoogt.

Ruim 3700 kinderopvanglocaties verspreid over heel het land doen vanaf maandag 10 januari mee met de eerste landelijke editie van ‘Hartje Winter’. Het programma ‘Hartje winter’ biedt activiteiten waar iedereen blij van wordt, zoals spelen met de wind, schilderen in de sneeuw, winters koken en verhalen vertellen rond een kampvuur. Zo hopen IVN Natuureducatie en HumanKind met deze campagne een sneeuwbaleffect te veroorzaken en hopen dat meer kinderopvanglocaties zich aansluiten.

Het buitenspeelprogramma Hartje Winter loopt van 10 tot en met 28 januari 2022

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit