Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Kids / Leefstijl

Hartje winter

hartje winter

Buiten spelen in de winter is lang niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Terwijl kinderen de afgelopen decennia steeds minder zijn gaan buitenspelen, is het in de wintermaanden helemaal bar en boos met het gebrek aan frisse buitenlucht en beweging. Om dit tij te keren organiseren IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind dit jaar voor de derde keer de campagne ‘Hartje Winter’. Over heel het land verspreid doen ruim 3.100 kinderopvanglocaties en zo’n 100.000 kinderen mee.

Waarom in de winter naar buiten?

Buiten spelen in het groen is goed voor de motoriek, concentratie en gezondheid, zo bewijst wetenschappelijk onderzoek. En buiten bewegen en ontdekken is superleuk! Ook in de koudste periode van het jaar. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van Vitamine D en dit heeft een positief effect op de spieren en het immuunsysteem.

Desondanks is buiten spelen sterk op zijn retour. In de winter spelen kinderen gemiddeld slechts acht uur per week buiten. Dat is de helft minder dan in de zomermaanden. En dan is er ook nog een flinke groep, zo’n 1 op de 6 kinderen, die nooit buiten speelt.

Naar buiten gaan is leuk

In de winter is naar buiten gaan een extra uitdaging. Het is koud en nat, wat de drempel verhoogt. Maar het is natuurlijk wel heel gezond,” licht Marijke Koekkoek, manager Pedagogiek en Kwaliteit van Humankind het programma toe. “Daarom is er gekozen voor activiteiten waar iedereen blij van wordt, zoals spelen met de wind, schilderen in de sneeuw, winters koken en verhalen vertellen rond een kampvuur. De boodschap is: naar buiten gaan is leuk.”

Marc Veekamp, projectleider kinderopvang bij IVN Natuureducatie, onderschrijft dit volledig. “Het is een treurige constatering dat kinderen helaas steeds meer binnen zitten en dan vaak achter een schermpje, terwijl buiten spelen juist zo goed is voor de ontwikkeling. Voor een gezonde toekomst voor onze kinderen is het belangrijk dat hiervoor aandacht is.

Winterse activiteiten en spelletjes buiten

Om een tegenwicht te bieden aan de vele schermtijd is de campagne Hartje Winter ontwikkeld, een programma, boordevol winterse activiteiten en spelletjes buiten. Zo ontdekken kinderen al op jonge leeftijd dat er niets fijner is dan buiten spelen. Hiermee wordt een zetje in de rug gegeven om ook in de winter naar buiten te blijven gaan. Het buitenspeelprogramma Hartje Winter duurt drie weken en vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 26 januari.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo