Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Er op Uit / Gezondheid / Kids / Kids / Leefstijl / Natuur

1000 uur buiten

‘Waarom stap je nu in de plas? Vind je het nou echt leuk dat je jurk helemaal vies wordt?’ Bij toeval hoor ik een moeder dit tegen haar dochter zeggen. Aan de ene kant moet ik een beetje lachen. Ik hoor mezelf ook tegen mijn jongens zeggen dat ze hun laarzen niet aan hebben en niet in de plassen moeten gaan staan. Aan de andere kant krijg ik een naar gevoel. Natuurlijk willen kinderen in de regenplassen stampen. Dat meisje is vast allang vergeten dat ze een mooie jurk aan heeft en banjert uit enthousiasme door de regenplassen.

Gezond

Onze kinderen spelen veel minder buiten dan twintig jaar geleden. Buitentijd wordt ingeruild voor schermtijd. En dat terwijl buiten spelen zo gezond is. Niet alleen vanwege de frisse lucht en vitamine d van de zon, maar kinderen krijgen er weerstand door en leren vooral dat de natuur leuk kan zijn. Het is zo belangrijk dat kinderen de vrijheid krijgen om de natuur te ontdekken. Ongeacht de weersomstandigheden spelen kinderen door. Het is eerder dat wij, ouders, zeggen dat het vies weer is buiten. Maar als je je goed kleedt tegen de weersomstandigheden dan is buiten spelen in elk seizoen heerlijk. Kinderen die vaak buiten spelen staan sterker in hun schoenen: ze zijn beter in het oplossen van conflicten en herkennen emoties van speelmaatjes beter.* Ook eten en slapen kinderen beter als ze regelmatig buitenspelen.

1000 uur buiten

Op Instagram kwam ik de challenge tegen om in een jaar tijd 1000 uur naar buiten te gaan. Waarom 1000? Uit onderzoek is gebleken dat kinderen jaarlijks gemiddeld 1200 uur aan schermtijd besteden. Met 1000 uur buitentijd komt dat dus aardig overeen met de schermtijd. Elke dag spelen we buiten en in de weekenden trekken we er ook vaak op uit om nieuwe plekjes te ontdekken. ‘Wij gaan op avontuur en jullie zijn de verkenners’, zeggen we altijd wanneer we op pad gaan. De kinderen vinden het heerlijk om vooruit te rennen en op onderzoek uit te gaan. Er is buiten van alles te beleven en te doen. Buiten is altijd avontuur! Hoe klein of hoe groot het avontuur ook is, het zijn altijd prachtige ervaringen, die zorgen voor waardevolle herinneringen. Dus ik zeg: regenlaarzen aan en gáán. Als je speelt in de regen, dan word je nat, so what? 

Er bestaat geen slecht weer, slechte kleding wel.

Neem ook eens een kijkje op OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, en laat je inspireren om op avontuur te gaan in de natuur. Onder Kids deel ik onder andere mooie plekjes en natuurspeeltuinen waar we met onze kinderen zijn geweest.

*Bron: Ouders van Nu / Foto’s: Carina de Jong Photography

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo