Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Er op Uit / Kids / Musea

Winterkermis in het Openluchtmuseum

winterkermis openluchtmuseum arnhem

Maak een ritje in een rupsbaan, zwier rondjes op de overdekte rolschaatsbaan of draai rondjes in een nostalgische draaimolen. In de winterperiode is het Nederlands Openluchtmuseum omgetoverd in de winter van toen met volop winterse activiteiten. Compleet met nostalgische winterkermis, sfeervolle rolschaatsbaan, wintermarkt en volop lichtjes. Dat betekent een gezellige winterse dag voor jong en oud.

Honderd historische locaties

Het Openluchtmuseum staat vol met authentieke en bijzondere gebouwen die je van binnen kunt bekijken. Het is zo leuk om Nederland in vroegere jaren te ontdekken en vooral om dit stukje Nederland aan mijn kinderen te laten zien. Mijn jongens zijn gek op verhalen over de geschiedenis en in dit museum stap je terug in de tijd. Ieder gebouw heeft zijn eigen boeiende geschiedenis en interessante verhaal. Helemaal leuk is om een ritje te maken met een historische tram die je op de mooiste plekjes van het museum brengt. In de winterperiode is een bezoek aan het museum extra bijzonder.

Winterkermis met volop attracties

Op twee tellen lopen van de ingang van het museum parkeren we onze auto. Met onze Museumkaart kunnen we zo naar binnen. Bij het ingang ontvangen we een strippenkaart om ritjes te maken in de attracties. Met deze strippenkaart krijg je 1 vrijkaartje om te rolschaatsen en twee vrijkaartjes voor een attractie naar keuze. De winterkermis staat op het plein bij de ingang. Natuurlijk kunnen we hier niet zomaar voorbij lopen. We maken we een ritje in de rupsbaan, voordat we verder op ontdekkingstocht gaan.

Bij de winterkermis is een halte van de tram. Nog net voor het fluitje van vertrek stappen we in. De conducteur vertelt ons dat de route van de tram dwars door het museum gaat en zo’n 2,5 kilometer lang is. Onderweg kun je uitstappen (en ook weer instappen) op zeven verschillende locaties. Voor mijn jongens is het de eerste keer dat ze in een tram zitten. Wat een belevenis!

Zelf kaarsjes maken op het Kindererf

In het Openluchtmuseum is ontzettend veel te doen. We stappen uit op het Kindererf waar de jongens zelf kaarsen mogen maken. We wandelen een route waarbij we van alles leren over lichtjesfeesten als kerst, chanoeka en divali. Onderweg staan er tonnen waar de jongens hun lont in kaarsvet kunnen dopen. Aan het einde van de route is de kaars compleet.

Onze volgende stop is de tram remise. Enthousiaste vrijwilligers staan te popelen om ons alles te vertellen over de trams. De jongens worden uitgenodigd om zelf een tram te besturen in een simulatie. Aan de andere kant van de trambaan staan oude rijtuigen waar we ook nog een kijkje nemen.

Wintermarkt in het dorp

Vanaf de tramhalte lopen we via het platteland naar het dorp. De oude takelbrug is prachtig versierd met lichtjes. Het is heerlijk om door zo’n Oudhollands dorp te struinen. Het museumpark ziet er zo sfeervol uit. Op het plein is van alles te doen. De jongens willen graag blik gooien, je kunt aardappelen bakken een ouderwetse manier of kijken hoe klompen en touw worden gemaakt. Natuurlijk brengen we een bezoekje aan de Oudhollandse bakker.

Griezelen met de witte wieven

Uit het bos aan de rechterkant van het Openluchtmuseum komen vreemde geluiden en er hangt mist en nevel. In dit bos vind je deze verteltraditie rondom de kwaadaardige witte wieven. In veel Nederlandse volksverhalen komen de witte wieven voor. Eigenlijk zijn het een soort spoken. Je wandelt dwars door de mistflarden en hoort onderweg allerlei geluiden. “Best spannend“, aldus mijn zoon van zeven jaar. In het donker zal deze route nog veel spannender zijn. Ben jij bang?

Een gezellige Winterse dag voor jong en oud

In de Stolpboerderij luisteren we naar winterverhalen en gaan we 100 jaar terug in de tijd. We gaan terug naar de Winterkermis om te rolschaatsen in de spiegeltent en de jongens zwieren nog een rondje in de zweefmolen. De jongens beproeven hun geluk bij de paardenderby en proberen een knuffelbeer van de stichting Make-a-Wish te pakken te krijgen in de grijpautomaten. Natuurlijk kunnen we deze heerlijke winterse dag in het Openluchtmuseum niet anders afsluiten dan met poffertjes op het Zaanse Plein.

Bekijk hier mijn video van ons bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum

Lees meer uitjes voor kinderen

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo