Wist je dat vergeten minstens zo belangrijk is als onthouden? Jarenlang is vergeetachtigheid afgedaan als een onwenselijke kwaal. Maar de laatste tijd heeft ‘vergeten’ meer wetenschappelijke aandacht gekregen. Vergeten is niet het tegenovergestelde van onthouden, maar vergeten is een manier om relevante informatie beter te onthouden én een coping mechanisme voor een gelukkiger leven. Teleurstellingen en nare gebeurtenissen die je altijd met je mee blijft dragen, zijn een zware last en staan geluk in de weg. Je kunt zo ook gevangen blijven in een relatie of situatie die al voorbij is. Om ruimte te maken voor de nieuwe dingen in je leven, is het juist nodig om te vergeten.
Valkuil van herinneringen
Mijn mooiste herinneringen hoop ik nooit te vergeten. De vakanties met mijn gezin bijvoorbeeld. Als deze herinneringen spontaan opkomen, dan tovert dat een lach op mijn gezicht en voel ik mij energiek. Maar er zijn ook gebeurtenissen waar ik liever niet aan wordt herinnerd. Als ik toch denk aan die gebeurtenis, dan voel ik mij onprettig en verdrietig. En als ik die herinneringen maar blijf ophalen, dan zak ik weg in een slachtofferrol.
Ik heb wel eens spijt van keuzes die ik heb gemaakt of dingen die ik heb gezegd. Soms kan ik blijven piekeren over wat er gebeurd zou zijn als ik anders had gehandeld. En door dit te blijven herhalen in mijn hoofd kan ik herinneringen groter maken dan ze in werkelijkheid waren. Sterker nog, we kunnen situaties uit het verleden traumatisch noemen, terwijl het eigenlijk niet zo was.
Vergeten is bevrijdend
Gelukkig weet ik inmiddels hoe bevrijdend het is om te stoppen met jezelf afvragen wat er gebeurd zou zijn als je anders had gehandeld. Hoe meer we ons ontdoen van ons verleden en onze fictieve identiteiten, onze meningen en gewoonten, des te meer ruimte we in onszelf maken en hoe meer we naar boven kunnen halen wie we werkelijk zijn. We hebben vaak de neiging om ons vast te klampen aan ons verleden, koppig vast te houden aan herinneringen die niet langer nodig zijn. En zo worden verraad, teleurstellingen en traumatische gebeurtenissen uiteindelijk een zware last die we ons hele leven met ons meedragen en die ons verhinderen om gelukkig te zijn.
Vergeet niet te vergeten
Vind je het interessant om hier meer over te lezen? Wil je meer in het hier en nu zijn? Of je blik richten op wat er nu gebeurt, niet op wat er is gebeurd? Dan raad ik het boek ‘Vergeet niet te vergeten‘ van Raffaele Morelli aan. Dit boek kan je helpen om herinneringen los te laten die je niet langer nodig hebt. Je leert dat vergeten het pad kan zijn naar ultieme vrijheid en een gelukkig leven. Met andere woorden: de kunst van het leven bestaat voor een groot deel uit vergeten. Het boek gaat in op het vergeten van je verleden, het vergeten van gedachten, (zelf)opvattingen en gewoonten. Een interessant boek om bewust te worden van je gedachten en je te inspireren tot een leger hoofd.
Vergeet niet te vergeten, Raffaele Morelli, Uitgeverij Ankhhermes