Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Toenemende nierschade

nierstichting collecteweek

Weet jij hoe je je nieren gezond kunt houden? Uit onderzoek blijkt dat wij Nederlanders weinig weten over oorzaken en gevolgen van nierschade. Bij nierschade werken de nieren minder goed, waardoor te veel afvalstoffen in het bloed blijven zitten. Als het niet tijdig behandeld wordt, kunnen ze helemaal stoppen met werken. Mensen met nierschade lopen een veel groter risico op hart- en vaatziekten. Iemand van 55 jaar met lichte nierschade leeft gemiddeld zeven jaar korter. En bovendien heeft het leven met ernstige nierschade een enorme impact op de kwaliteit van leven.

Nierschade is verraderlijk, want vaak krijg je pas symptomen wanneer de schade al vergevorderd is. En dan is het onomkeerbaar en kan het leiden tot vervroegd overlijden. Nu al telt Nederland 1,7 miljoen mensen met nierschade, jong en oud”, zo legt Tom Oostrom (directeur van de Nierstichting) uit.

Bewustwording is ontzettend belangrijk

Kennis over de oorzaken van nierschade is belangrijk, want juist eigen gedrag kan volgens de Nierstichting bijdragen aan het gezond houden van de nieren. Doe bijvoorbeeld de Persoonlijke Gezondheidscheck die jou inzicht geeft in het risico dat je loopt om (verdere) toenemende nierschade te ontwikkelen. Je vult online vragen in over gezondheid en leefstijl en je meet je nierfunctie met een thuistest. Vervolgens krijg je een persoonlijk gezondheidsrapport met adviezen om gezonder te leven en daarmee aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en nierziekten te voorkomen. Een advies kan zijn om zoutbewust en gezonder te gaan eten. Te veel zout eten kan de bloeddruk verhogen en je vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. Minder zout eten kan bijdragen aan het voorkomen van (verergering van) nierschade.

Heb je diabetes, een hoge bloeddruk of een hart- of vaatziekte, dan is het advies om je huisarts te vragen om minstens één keer per jaar te controleren of je nieren nog goed werken. Als je ouder bent dan 70 jaar, kan je arts medicijnen die een relatie hebben met de nieren alleen voorschrijven als een recente nierfunctie bekend is. Tijdens het ouder worden neemt de nierfunctie namelijk geleidelijk af, waardoor bepaalde medicijnen langer en in hogere concentraties in het bloed blijven. Als de medicatie hierop niet wordt aanpast, bijvoorbeeld met een andere dosis of een ander medicijn, dan ontstaat een verhoogd risico op versnelde achteruitgang van de nieren.

Een hoge bloeddruk is een van de meest voorkomende oorzaken van toenemende nierschade. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Veel mensen weten daarom niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogd risico op nierschade en hart- en vaatziekten, hebben. Ben je 40 jaar of ouder of weet je dat je een hoge bloeddruk hebt, maar ervaar je geen klachten? Meet dan regelmatig je bloeddruk en neem in geval van afwijkende waarden contact op met je huisarts.

Toenemende nierschade tijdig ontdekken

De Nierstichting brengt de toenemende nierschade onder de aandacht. Daarnaast onderzoekt de Stichting hoe nierschade sneller opgespoord kan worden. ‘Vroege opsporing van nierschade kan veel levens redden’, zegt Ron Gansevoort (hoogleraar Interne Geneeskunde in het Universitair Medisch Centrum Groningen). Hij strijdt voor bevolkingsonderzoek. Juist bij nierschade is dat een goede manier om patiënten op tijd op te sporen, omdat het zo weinig duidelijke symptomen geeft. ‘Door op tijd met behandeling te beginnen, kunnen we het aantal mensen dat met ernstige nierschade te maken krijgt, terugdringen’, aldus Gansevoort. 

Volg je mij al op Instagram?

Bron: Nierstichting

Meer gezondheid

Op je gezondheid?
Online serie: Dikke vette leugens
Krachttraining is goed voor je

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo