Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Reviews

Sparen of beleggen

Beleggen of niet? Mijn man vindt sparen bij een lage rente niet zinvol. Vroeger leverde sparen nog iets op, maar tegenwoordig zijn de spaarrentes gedaald tot 0,1%. Mijn man ziet meer in beleggen van ons spaargeld. Ik twijfel, want sparen vind ik een goede manier om met weinig risico een reservepotje op te bouwen. Zo bouwen we een buffer op met geld dat we niet direct nodig hebben. Aan de andere kant kan beleggen een aantrekkelijke manier zijn om meer rendement te behalen.

Risico’s spreiden

De keuze voor sparen of beleggen hangt van een aantal zaken af. Ben je bereid om risico’s te nemen of kies je liever voor zekerheid? Met welk doel zet je je geld opzij? Hoe lang kun je het geld missen? De beste keuze hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Ik houd van zekerheid en beleggen is voor mij alleen bespreekbaar met geld dat ik kan missen. Je bent niet zeker van een positief rendement. Als de belegging weinig of niets oplevert, dan wil ik niet dat dit gevolgen heeft voor mijn dagelijkse leven. Ik wil nog gewoon mijn hypotheek kunnen betalen en boodschappen kunnen doen. Een buffer met spaargeld voor onvoorziene omstandigheden vind ik belangrijk. Zo is de aanschaf van een nieuwe wasmachine een behoorlijke uitgave.

Cryptovaluta

Beleggen kan op diverse manieren. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties, opties en beleggingsfondsen. Maar ook in onroerend goed, goud en kunst. Vrienden van mijn man zijn enthousiast over crypto beleggen. Cryptovaluta zijn een vorm van elektronisch geld. Het bestaat alleen in virtuele vorm en er zijn dus geen munten of briefjes. Je kunt ermee betalen – contant, maar dan digitaal – zonder dat je daar een bank of een andere derde partij voor nodig hebt. Cryptovaluta komen in allerlei vormen voor. De bekendste is misschien wel Bitcoins.

Vrienden van ons raden aan om gebruik te maken van een veilige omgeving, zoals Bitonic en Litebit. Beiden zijn Nederlandse bedrijven die een complete service met up-to-date hoeveelheden in coins leveren. Zo is Litebit de eerste Nederlandse crypto broker waar je makkelijk met iDEAL vele verschillende digitale valuta kunt verhandelen en beheren vanuit een overzichtelijk handelsplatform. Beleggen is natuurlijk een stuk spannender dan je geld simpelweg op een spaarrekening te zetten, maar dan moet je wel bereid zijn om risico’s te nemen. Een middenweg is natuurlijk niet uitgesloten. Zo kun je een deel van je spaargeld sparen en een ander deel van je spaargeld inzetten voor beleggen. Mijn man heeft voor een relatief klein bedrag crypto’s gekocht. Het is voor hem een hobby met hoop op een leuk extraatje.

Lees ook: Financieel gezond

Afbeeldingen: Pexels

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo