Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Financieel gezond

euro

Een betalingsherinnering op de deurmat, het pinapparaat in de supermarkt die zegt dat je geen saldo hebt, paniek als je wasmachine het begeeft. Geldzorgen komen vaker voor dan je misschien zou denken.

Geld maakt niet gelukkig, maar een gebrek aan geld ook niet. Geld geeft je vrijheid en mogelijkheden om dingen te doen. Zonder inkomsten ben je beperkt. Daarnaast kan een gebrek aan geld ook stress, slapeloosheid en depressie opleveren. Op die manier hebben schulden en geldzorgen dus een negatieve invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Een gezonde financiële situatie is nodig om je leven zo in te richten zoals jij het graag wil.

Grip op je inkomsten en uitgaven

Als kind werd mij al duidelijk gemaakt dat ik geen schulden mocht maken. Ik kreeg een vast bedrag aan zakgeld en werd strikt gehouden aan dat budget. Ik kreeg een heitje voor een karweitje, werd gestimuleerd om een bijbaantje te nemen en gewaarschuwd over de gevolgen van het lenen van geld. Toen ik op mijn 18e uit huis ging, wist ik hoe ik met geld moest omgaan.

Om inzicht te krijgen in je geldzaken is het slim om je inkomsten en uitgaven goed in de gaten te houden. Dit hoeft echt niet moeilijk te zijn. Maak bijvoorbeeld een lijstje in Excel met een kolom inkomsten en een kolom uitgaven. Ga je bankrekening na welke bedragen binnenkomen en welke bedragen worden afgeschreven. Misschien denk je dat je al zuinig leeft, maar is er nog ruimte om geld te besparen. Ik denk dat iedereen wel eens geld uitgeeft aan dingen die ze niet eens per se nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan die ene aanbieding die je echt niet kunt laten liggen. Het geeft een kort gevoel van blijdschap en geluk. Maar misschien had je het beter kunnen sparen.

Inzicht en overzicht

Als je het overzicht van je inkomsten en uitgaven hebt gemaakt, is het ook verstandig om rekening te houden met spaargeld. Door wat geld opzij te zetten, bouw je een buffer op. Zo ben je voorbereid op onverwachte tegenvallers of wisselende inkomsten. Zo kom je niet direct in de financiële problemen bij een wasmachine die stuk gaat of een reparatie aan je auto. Als je het geld apart zet op een andere rekening kom je minder in de verleiding om het uit te geven.

Naast het opbouwen van een buffer kun je ook eens je uitgaven onder de loep nemen. Pak je in de supermarkt wat je maar wilt zonder na te denken over de kosten? Op boodschappen kun je al flink wat geld besparen door bewuster in te kopen. Maar denk ook aan je structurele kosten als verzekeringen.

Zit jij al meer dan tien jaar bij dezelfde zorgverzekeraar? Je bent niet de enige. Bijna de helft van alle Nederlanders zit jaren bij dezelfde zorgverzekeraar. Eigenlijk best vreemd, want er verandert van alles. Je persoonlijke situatie, zorgbehoefte, de dekking en premies. Het is dus aan te raden om elk jaar opnieuw te checken op een onafhankelijke vergelijkingssite of je huidige zorgverzekering ook voor het komende jaar de beste en voordeligste zorgverzekering is. Door je zorgverzekering te vergelijken 2021 krijg je inzicht of je misschien wel onnodig te veel betaald. Het is dus belangrijk om inzicht en overzicht te hebben van je geldzaken. Wanneer je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven dan weet je hoe de vlag ervoor staat. Op die manier kun je actief aan de slag om je financiën op orde te krijgen of te bezuinigen.

Neem een kijkje bij “Gezondheid” voor andere blogs over bewust leven en een gezonde leefstijl.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo