Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Reviews

Floaten

De ontspanning van zo’n vijf uur slaap ervaren in één uur floaten. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Samen met een vriendin ging ik floaten bij het gloednieuwe Floating Center Nederland in Amersfoort. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt wat floaten precies is. Floaten is een unieke manier van ontspannen in een prikkelarme omgeving waarbij de gezondheidsvoordelen legio zijn. Vooral in deze tijd waarbij stress een grote rol speelt en je hersenen continu geprikkeld worden, verdient je lichaam zo nu en dan volledige rust. Om ons heen zijn zoveel prikkels die steeds onze aandacht vragen. Denk maar eens aan je telefoon waarmee je op elk moment van de dag bereikbaar bent of de reclames op televisie. Overmatige prikkels van buitenaf en stress dragen bij aan versnelde veroudering en kunnen zelfs voor serieuze (gezondheids)problemen zorgen. Rust en ontspanning worden steeds belangrijker. 

Wat is floaten?

Floaten is gewichtloos drijven op zeer zout (magnesium)water in een capsule. De capsules van Floating Center Nederland zijn van hoogwaardig designniveau en zien er strak uit. Door een volledig geautomatiseerd filter en spoelsysteem blijft het water altijd schoon en blijft het zoutniveau op pijl. Het water wordt meerder keren per dag gespoeld en na elke gebruik gaat het systeem ook weer automatisch spoelen en filteren. Hygiëne is natuurlijk belangrijker dan ooit. Voor de volledigheid wordt er periodiek speciaal desinfectiemiddel aan het water toegevoegd. Zo kun je écht lekker relaxen zonder zorgen.

Waarom is floaten goed voor je?

Floaten verlicht je stressniveau. Er zijn tientallen onderzoeken gedaan naar de effecten van floaten. Ze concluderen allemaal dat floaten leidt tot positieve resultaten voor de gemoedstoestand, ontspanning en herstel van vermoeidheid. Niet alleen bij stress, maar ook depressie en angst kunnen sterk verminderd worden door regelmatig te floaten. Ook is aangetoond dat floaten leidt tot een betere doorbloeding en vermindert pijnlijke spieren. Daarom wordt floating al jaren gedaan door topsporters.

Mijn ervaring

Om optimaal te genieten van deze ervaring hebben we de tips en adviezen van de afspraakbevestiging goed gelezen. Floating Center Nederland is goed bereikbaar en we kunnen gratis parkeren voor de deur. Het enige wat we hoeven mee te nemen is badkleding, want voor de rest is gezorgd. Zo liggen er handdoeken klaar, oordopjes om te voorkomen dat er water in je oren stroomt, een haarnetje en vaseline om eventuele wondjes in te smeren (tegen het prikken van het zoute water). We zijn vriendelijk ontvangen en aangezien we voor de eerste keer floaten krijgen we uitgebreid uitgelegd wat ons te wachten staat.

Floaten is geheel privé in een afgesloten ruimte met een douche. Alles ziet er stijlvol en heel schoon uit. De ambiance straalt rust uit en dat draagt bij aan een ontspannen gevoel. Na het douchen stap ik in de capsule. Ik voel direct hoe mijn benen zweven. Je hoeft je echt geen zorgen te maken of je blijft drijven, want niet drijven is onmogelijk. Het gaat vanzelf alsof je moeiteloos zweeft. Het water is nog zouter dan de Dode Zee dus probeer tijdens het floaten niet in je ogen te wrijven, dat kan nogal prikken. Ook hier heeft Floating Center Nederland aan gedacht. Voor het geval er water in je oog komt in de capsule is er schoon water en een handdoek beschikbaar om je ogen schoon te spoelen. Om je zo comfortabel mogelijk te laten floaten kun je gebruik maken van een hoofdsteun. Ik vond het heel fijn om hier gebruik van te maken.

Om zo min mogelijk prikkels te ontvangen, wordt er aangeraden om te floaten in het donker en met een gesloten capsule. Claustrofobisch ben ik niet, maar mocht je angstig zijn, weet dan dat je ten alle tijde de deur van de capsule open kunt doen of zelfs (deels) open kunt laten. Als je liever verlichting hebt, dan kun je de verlichting met een knop in de capsule zelf bedienen. Een bijkomend voordeel van een dichte capsule vond ik dat het warmer is.

Gun jezelf de tijd om tot rust te komen

Ontspanning kun je niet afdwingen, maar alle randvoorwaarden zijn hier aanwezig. Je hoeft zelfs niet op de tijd te letten. Vijf minuten voor het einde van je floatingsessie hoor je een muziekje en zo weet je dat je floatingsessie is beëindigd. Ik heb het altijd moeilijk gevonden om volledig te ontspannen, met name mentaal. Mijn gedachten slaan al gauw op hol. Voorheen kon ik hier super gefrustreerd door raken. Ik wilde die gedachten zo snel mogelijk stoppen om écht te ontspannen. En ook nu moest ik mijn gedachten af en toe even wegwuiven, maar ondanks dat, vond ik het floaten echt ontspannen. ‘Ik kom echt even van een andere planeet hoor’ zegt mijn vriendin als we na onze floatingsessie nog even een kopje thee drinken in de loungeruimte. ‘Ik voel me opgeladen’. En dit gevoel deel ik. Ik voel me kalm en uitgerust. Ik vond floaten heerlijk en zou het zo weer doen!

Wellicht ook interessant: Relax Center Nederland

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo