Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Natuur / Overig / Skaten / Sport

Schaatsen op natuurijs

schaatsen op natuurijs

Net als heel Nederland genoot ik samen met mijn gezin van het schaatsweer dit weekend. Na jaren zonder sneeuw en ijs waren deze dagen meer dan welkom. Zeker in coronatijd brengt natuurijs een welkome afleiding. Deze dagen op het ijs voelde als een soort bevrijding en ultiem medicijn tegen een coronadip. Het leven leek weer even ‘normaal’ en mijn mentale batterij is weer opgeladen.

Schaatsen is een buitensport en dat is gelukkig toegestaan. De kans op natuurijs wordt echter steeds kleiner door de klimaatverandering. Als kind stond ik elk jaar op het ijs, maar mijn kinderen kunnen zich ijs en sneeuw niet eens herinneren. Bizar als je weet dat honderd jaar geleden de kans op een Elfstedentocht 20% was en nu minder dan 8%. Dat percentage heeft te maken met de opwarming van de aarde. Nederland krijgt steeds kortere winters. Schaatsen op natuurijs is dan ook een unieke ervaring!

Schaatskoorts

Eind januari had ik nog niet durven dromen dat we zo’n prachtig schaatsweekend zouden beleven. Na jaren niet geschaatst te hebben, herontdekte ik het schaatsen op de ijsbaan in Utrecht. Lees: Schaatsen op de schaatsbaan. Donderdagmiddag appte een buurvrouw of we het ijs al op zouden kunnen. Toevallig zag ik op dat moment een andere buurman op het ijs voorbij schuifelen. Ik twijfelde, omdat ik natuurijs toch altijd een beetje spannend vind. Zeker met mijn kinderen ga ik niet zomaar het ijs op. Ik wacht altijd nog liever een dagje dan dat ik als één van de eersten op het ijs sta. Mijn jongens zijn nogal avontuurlijk ingesteld dus toen ze het ijs op mochten, waren ze dolblij.

IJspret

Het leek me geweldig om een mooi toer te schaatsen, maar door de coronamaatregelen zijn toertochten op natuurijs verboden. In natuurgebieden is geen toezicht en wordt de veiligheid van het ijs niet gecontroleerd. Het werd dus flink afgeraden. Nu bof ik dat we aan het water wonen en vanaf de achtertuin zo het ijs op kunnen. We kunnen dus genieten van ijspret in onze eigen leefomgeving. Voor mijn jongens was het de eerste keer op schaatsen. Ze vonden het allebei geweldig. ‘Links, rechts, links, rechts’. De stoel wilden ze niet, behalve om even uit te rusten. Mijn jongste zoon vond het geweldig om te schaatsen en riep: ‘Mama, ik word schaatskampioen’. Heerlijk zo’n zelfvertrouwen.

Dit weekend hebben we geleefd op het ijs. Van zonsopgang tot aan de avondklok stonden we op het ijs. We dronken warme chocolademelk en aten erwtensoep die opa speciaal voor ons had gemaakt. Onze achterburen hadden zelfs bouwlampen geregeld, zodat we nog even konden schaatsen na het eten. Honderden studies hebben al bewezen dat mensen die veel buiten zijn gezonder zijn dan mensen die altijd maar binnen zitten. Het schaatsplezier was voor mij het beste medicijn voor een milde coronadip.

Ben je benieuwd naar mijn leefstijlverandering? Lees Mijn verhaal. en je benieuwd waar ik mij dagelijks mee bezig houd? Volg me dan op Instagram. In de ‘highlights’ geef ik je een inkijkje in mijn persoonlijke leven. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.

Schaatsen Onlineskateshop.nl

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo