Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl / Persoonlijk

Pesten op de werkvloer

Jij bent geen meerwaarde voor het bedrijf. Je kunt per direct gaan.‘ Een vriendin vertelde dat haar werkgever op een woeste manier reageerde toen zij aangaf dat ze niet op haar plek zat. Vol ongeloof hoorde ik haar verhaal aan. Als werkgever kun je nog zo praktisch of sturend zijn, maar met respect communiceren en omgaan met je werknemers is toch wel de basis voor goede bedrijfsvoering. Voor mij is het meteen duidelijk dat ze een verschrikkelijk slechte baas heeft.

Pesten is een ernstige kwestie met grote impact

Dreigen, manipuleren en kleineren valt onder pesten. Het is een ernstige kwestie met grote impact. Mijn vriendin is niet de enige die gepest wordt. Maar liefst een kwart van werkend Nederland heeft wel eens te maken gehad met pesten op de werkvloer. Onder pesten valt ook een gebrek aan inlevingsvermogen, autoritair gedrag en negeren. Misschien is je baas wat recht door zee en kan hij soms wel een cursus feedback geven gebruiken, maar als je iedere keer dat je je baas ziet een knoop in je maag krijgt, dan is het hoog tijd om actie te ondernemen.

Onderneem actie met dit stappenplan

Als je voelt dat je wordt gepest, doe je er verstandig aan om de incidenten en gedragingen op papier te zetten. Maak een logboek, zodat je na kunt gaan hoe vaak het pestgedrag zich herhaalt. Als je gepest wordt, kun je je eenzaam voelen. Zoek steun of een luisterend oor om je verhaal kwijt te kunnen, advies in te winnen en actie te ondernemen. Misschien kun je ook binnen je organisatie vertrouwelijk in gesprek met een preventiemedewerker of vertrouwenspersoon met geheimhoudingsplicht.

Als je gepest wordt door je werkgever dan is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Mijn vriendin is zo dapper geweest om haar gevoelens te delen, maar helaas leverde dit gesprek niets op. Ik kan me goed voorstellen hoe het moet zijn om je niet gehoord te voelen. Je baas zou juist diegene die moeten zijn, die zich inspant om het pesten op te lossen en te zorgen voor een veilige werkomgeving.

Lees ook: Leefstijl op de werkvloer

Het slechtste wat je kunt doen is niets

Bij allerlei instanties kun je een klacht indienen, je kunt juridische stappen zetten of je zegt per direct je baan op. Het klinkt vaak zo makkelijk: Dan zoek je toch gewoon een andere baan? We weten allemaal wel dat het in de praktijk niet zo werkt. Er heerst nog een groot taboe op pesten op de werkvloer waardoor slachtoffers snel de neiging hebben om de oorzaak bij zichzelf te zoeken. Dat maakt het moeilijker om er wat van te zeggen, zeker als je verschrikkelijke baas de pestkop is.

Toch is het slechtste wat je kunt doen niets. Er is namelijk nooit een goede reden om pestgedrag te tolereren. Een slechte baas brengt niet alleen je carrière in gevaar en is funest voor je werkplezier, maar heeft ook een slechte invloed op je persoonlijke leven. Je kunt er behoorlijk ongelukkig en zelfs depressief door worden. Wat je ook doet, wacht er niet te lang mee. Je kunt letterlijk ziek worden van pesten. En hoe langer het doorgaat, hoe lastiger het is om eruit te komen. Laat je leven niet langer zuur maken en kom voor jezelf op. Als je alles heb geprobeerd, is het misschien tijd om zelf weg te gaan. Je hoeft niet werkeloos te zijn om te zoeken naar een nieuwe baan.

Stichting Pesten op de Werkvloer biedt praktische informatie, advies en preventie producten voor organisaties en hun werknemers om pesten aan te pakken.

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo