Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

Opruimen geeft positieve energie

Als tiener was ik een enorme sloddervos. Mijn kamer was een bende. De inhoud van mijn kledingkast hing over mijn bureaustoel, lag over het slaapbankje of op de grond. Die bende kon me niets schelen; ik had er geen last van en kon eigenlijk alles wel vinden wat ik nodig had. Als student veranderde mijn instelling. Mijn leefruimte werd kleiner en ik wilde die plek graag schoon en opgeruimd houden. Ook daarna was de huishouding altijd in ‘spic en span’.

Toen kwamen er kinderen. Ik had geen idee waar ik aan begon en verkondigde overal dat mijn huis écht geen speelgoedwinkel zou worden. Maar met de komst van de kinderen kwamen ook de spullen. Ons wagenpark werd uitgebreid met een superdeluxe kinderwagen en in de kamer stond een grote box. Later kwam er een maxicosi, schommelstoel, kinderstoel, driewielers en (loop)fietsen. De kasten werden gevuld met flesjes, luiers, kleding, en speelgoed. Véél speelgoed.

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Mijn glazen servieskast, waar ik mijn mooie servies van Blond Amsterdam in spaarde, werd ingeruild voor een kast met gesloten deuren en gevuld met speelgoed. Zo hoefden we niet continu tegen al het speelgoed aan te kijken. Een dichte kast ziet er minder rommelig uit. Je propt alles erin en doet de deur dicht. Klaar is kees. Zo hebben we ook onze trapkast optimaal ingedeeld om zoveel mogelijk spullen kwijt te kunnen.

Toch kan ik alsnog de hele dag door opruimen in huis. Als ik op de bank ga zitten, heb ik kans dat ik Spiderman plet en als ik naar het toilet ga, moet ik me een weg banen door schoenen en jassen die in alle haast in de gang zijn gegooid. Knuffels worden regelmatig van de trap naar beneden gegooid en op elke verdieping in huis ligt Lego.

The best way to find out what we really need, is to get rid of what we don’t

Om ervoor te zorgen dat ik rust ervaar in huis en om te kunnen ontspannen, ruim ik op. Een goed opgeruimd en net huis heeft een positieve invloed op mij. Door rommel in huis voel ik me onrustig en kan ik niet goed ontspannen. Rommel in huis kost je dus ongemerkt veel energie. Door de rommel wordt je bijvoorbeeld herinnerd aan wat je allemaal nog moet doen. En dat zorgt weer voor een verhoogt stressniveau. Als alles aan de kant is, ontstaat er rust, ruimte en overzicht, zowel in je huis als in je hoofd. Dat geeft een gevoel van tevredenheid en geluk.

Less is more

Wat we niet meer gebruiken, verkoop ik of geef ik weg. Zo gingen de babyspullen moeiteloos direct de deur uit na gebruik. Meer moeite had ik overigens met het voorzitje op de fiets, maar daar kwamen weer loopfietsjes voor in de plaats. Eens in de zoveel tijd ruimen we alle kasten en laden op. Ongemerkt verzamel je toch weer veel papieren en losse spullen. Zeker als je het achter een dichte deur in de kast propt of blijft verplaatsen. Rommel stapelt zich op en er blijft altijd maar nieuwe rommel komen. Met opruimen doel ik niet direct op ontspullen. Ontspullen gaat weer een stapje verder, waarbij je probeert te leven van minder. Een mooi voordeel van ‘less is more’ is dat je minder hoeft op te ruimen.Een beetje duurzaam opruimen en minimaliseren kan op verschillende manieren. Zo wordt er wel gezegd dat het zonde is om spullen weg te doen, maar ik vind het zonde om spullen te houden die ik niet gebruik.

Onze slaapkamer houd ik zo rustig mogelijk om een goede nachtrust te bevorderen. Zo hebben we geen televisie boven. Ook de kinderkamers zijn opgeruimd en stralen rust uit. Ook hier hebben we gekozen voor kasten die dicht zijn, zodat je niet continu prikkels krijgt van allerlei spullen.

Opruimtip

Opruimen is vaak niet de meest geliefde bezigheid. Het wordt dan ook vaak uitgesteld. Maar daardoor stapelt de boel zich op en wordt het opruimen juist ‘een ding’. Iets doen is beter dan niets doen. Je hoeft ook echt niet een hele dag vrij nemen om je huis op te ruimen. Meer rendement haal je uit een paar uurtjes, waarbij je focust op een bepaalde ruimte. Zo baken je het huis af en voorkom je chaos in huis. Blijf je uitstellen? Plan dan een moment in je agenda. Durf spullen weg te doen. Heb je iets al een jaar niet aangeraakt? Heb je het écht nodig? Dan heb je het vast ook niet echt gemist. Ruim regelmatig op. Zo is het behapbaar en hoef je niet in één keer je hele huis te doen. Opruimen is misschien niet de leukste klus die er bestaat, maar met een lekker deuntje op de achtergrond kan het toch nog wel eens fijner zijn dan je denkt.

Nobody ever said “I regret organizing my house”

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo