Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Ongetemd leven – Glennon Doyle

ongetemd leven

Hoe zou het voelen als je echt helemaal jezelf kon zijn? Als je schaamteloos kon zijn wie je was voordat de wereld je vertelde wie je moest zijn? Al van jongs af aan worden we in hokjes geduwd in een samenleving die zich bezighoud met groei, macht en doelmatigheid. In Ongetemd leven laat Glennon Doyle zien dat het ware geluk begint te stromen als je de verwachtingen van de buitenwereld loslaat en schaamteloos jezelf kunt zijn. Openhartig en compassievol deelt Glennon haar eigen verhaal om andere vrouwen te inspireren. Intieme anekdotes over haar persoonlijke leven worden afgewisseld met bruikbare tips waar je zelf echt wat mee kan.

Durf in de spiegel te kijken

Actrice Reese Witherspoon schreef: “Zo vol inzicht over wat het betekent om vrouw te zijn. Ik zweer dat ik in elk hoofdstuk stukken heb gehighlight.” Heel herkenbaar, want vanaf het voorwoord heb ik de neiging om zinnen en stukken tekst te arceren, onderstrepen en te noteren. Het boek bevat kort, maar krachtige hoofdstukken. Uit elk hoofdstuk haal ik wel een zin die ik wil onthouden. Met twee kleuters en een drukke baan heb ik geen tijd om uren achter elkaar te lezen, maar de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het een ideaal boek is om ook tussendoor te lezen. Zodra de kinderen samen met de Duplo spelen, pak ik het boek er weer even bij. Soms las ik een hoofdstuk wel een paar keer. Glennon inspireert om je eigen leven onder de loep te nemen en jezelf te bevrijden van verwachtingen van de maatschappij en mensen om je heen. Het begint en eindigt wanneer je jezelf eindelijk in de ogen durft te kijken en niet meer bang bent om weg te kijken. Dapperheid beschrijft Glennon als leven vanuit je gevoel en trouw zijn aan jezelf. Hoe had je leven eruit gezien als je moed had? Het komt allemaal terug bij de liefde voor jezelf. Dat je het beste met jezelf voor hebt, loyaal bent aan je ware ik en voelt dat je leeft.

Vind het lef om helemaal jezelf te zijn

Aan de hand van anekdotes, metaforen en gebeurtenissen uit haar eigen leven vertelt Glennon hoe zij in haar eigen leven ‘gekooid’ werd. Door het boek heen vertelt ze hoe ze hieruit heeft weten te breken. Glennon snijdt een groot aantal onderwerpen aan, zoals boulimia, verslaving, moederschap en echtscheiding. Ik denk dat er voor iedere vrouw ergens wel een punt van herkenning is. Voor mij waren er meerdere herkenningspunten in dit boek, zoals het in bochten wringen om te voldoen aan het beeld van een succesvolle vrouw en een goede moeder. Zo heb ik mijzelf verloochend om erbij te horen en dronk ik tijdens mijn studententijd alcohol om aardig gevonden te worden. Met veel moeite heb ik mijn studie voltooid om anderen te pleasen, terwijl ik diep van binnen wist dat ik iets anders wilde doen. Het duurde jaren voordat ik eindelijk voor mezelf op durfde te komen en van carrière switchte. Ik ben mezelf uit het oog verloren door mezelf weg te cijferen uit dienstbaarheid naar mijn gezin. Glennon maakt een vergelijking met een sneeuwbol. ‘We spenderen al onze tijd, energie, woorden en geld aan verhullen.

Een vrij leven

‘Sinds we geleerd hebben om onze omgeving te plezieren, weten we niet meer wat we zelf willen.’ Glennon daagt je uit om jezelf af en toe eens diep in de ogen te kijken en de volgende vragen te stellen: Waar ik nu sta in het leven, heb ik dat zelf gewild? Wil ik dit echt of heb ik geleerd dit te willen? Wat komt uit mijzelf en wat is opgelegd? Doe je dingen omdat je omgeving erom vraagt of omdat je het zelf wilt? Ik ben ervan overtuigd dat dit boek voor iedereen een handvat kan zijn om gehoor te geven aan je innerlijke stem om een mooie versie van jezelf te worden. Om vrij, onbezonnen en krachtig te leven waarin je weet wie je bent en waar je voor staat. Om je alleen nog meer te richten op de dingen die er voor jou écht toe doen. Dit boek helpt je om te kiezen voor jezelf, om de verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven en je eigen geluk. Ook als dat betekent dat je anderen moet teleurstellen.

Dit boek heeft me geraakt. Ongetemd leven heeft me laten lachen, maar ook laten huilen. Zoveel wijsheden, levenslessen en herkenning. Dit boek bevestigt de keuzes in mijn leven die ik de afgelopen jaren heb gemaakt en maakt me trots op de veranderingen die ik in mijn leven heb aangebracht. Als moeder probeer ik mijn kinderen het voorbeeld te geven dat je jezelf mag zijn, dat je voor jezelf mag zorgen en een eigen invulling aan jouw leven mag geven. Je hebt maar één leven. Stop pleasing, start living. Ongetemd leven is openhartig, ontroerend en waardevol. Ik had gewild dat ik dit boek jaren geleden al had gelezen. Wat mij betreft zou iedere vrouw dit boek moeten lezen. Bestel Ongetemd leven direct bij Bol.com.

Dit boek zal je brein door elkaar schudden en je ziel laten schreeuwen – Adele

Wil je meer lezen over mijn leefstijlverandering? Lees: Mijn verhaal.
Ben je benieuwd waar ik mij dagelijks mee bezig houd? Volg me dan op Instagram. In de ‘highlights’ geef ik een inkijkje in mijn dagelijkse leven en deel ik nieuwtjes, en meer. Ook komen er regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.

Ongetemd leven | Glennon Doyle | Kosmos Uitgevers | ISBN: 978 90 21577111


GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo