Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Huis en tuin / Reviews

Zelfstandig thuis blijven wonen

oudere vrouwen

Onlangs vierde ik de 75ste verjaardag van mijn vader. Mijn ouders wonen nog altijd in het huis waar ik ben opgegroeid. Het is een prachtig huis, rustig gelegen en met een mooie tuin. Ik begrijp heel goed dat mijn ouders hier graag willen blijven wonen. En iedereen hoopt natuurlijk vitaal oud te worden, maar  toch komen met de leeftijd steeds meer gebreken. Mijn ouderlijk huis is niet goed ingericht op senioren met bewegingsbeperkingen. Zo is de woning niet gelijkvloers en rolstoelvriendelijk. Dat zette mij aan het denken, welke woningaanpassingen zouden we makkelijk kunnen doen wanneer dat nodig blijkt te zijn? In mijn zoektocht stuitte ik op een voor mij compleet nieuw fenomeen, namelijk een mantelzorgwoning.

Mantelzorg wordt steeds belangrijker

Mijn oma heeft altijd zelfstandig gewoond tot het moment van haar overlijden. Steeds vaker blijven mensen langer zelfstandig wonen. En dat begrijp ik wel, de stap van de eigen woning naar een verzorgingstehuis is groot. Bovendien is daar ook niet altijd meteen plek. Hierdoor wordt mantelzorg steeds belangrijker. Het zorgen voor mijn ouders voelt dan wel vanzelfsprekend, het is wel een extra taak die op mijn schouders rust naast mijn drukke gezinsleven en werk. En ik ben zeker niet de enige mantelzorger, want Nederland telt zo’n 5 miljoen mantelzorgers. Iedereen krijgt hier vroeg of laat mee te maken.

Mantelzorg en wonen

Wanneer helemaal zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, maar je wilt wel in de vertrouwde omgeving blijven dan is een mantelzorgwoning een mogelijke oplossing. Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft. De woning is bedoeld voor de zorgverlener, maar het kan ook zijn dat de persoon die zorg nodig heeft in de mantelzorgwoning woont en de zorgverlener in het bijbehorende huis. De mantelzorgwoning kun je realiseren op verschillende manieren: een prefab woning in de tuin plaatsen, een aanbouw aan het huis bouwen of een garage ombouwen tot woning.

Vandaag de dag heb je hier geen bouwvergunning voor nodig. Dit betekent dat de bouw van een mantelzorgwoning vergunningsvrij is. Dit wil niet zeggen dat er geen regels zijn. De regels zijn vergelijkbaar met de bouw van een garage of tuinhuis en zijn redelijk eenvoudig. Je moet wel voldoen aan het Bouwbesluit, waarin regels staan op het  gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Voordat je direct aan de slag gaat het bouwen van een mantelzorgwoning, raad ik je aan om informatie in te winnen bij de gemeente.

Lees ook: Vitaal ouder worden is zo gek nog niet

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo