Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Producten / Reviews

Hack je metabolisme met Lumen

Zou het niet fantastisch zijn als je heel eenvoudig zelf kunt meten of je lichaam vetten of koolhydraten aan het verbranden is? Met die kennis weet je waar je lichaam behoefte aan heeft en met welke voedingsstoffen jij je lichaam de beste energie geeft. Het kan! Lumen is een klein apparaatje waarmee je je metabolisme kunt meten aan de hand van een enkele ademhaling. Waar en wanneer je maar wilt! In deze blog vertel ik je hier alles over.

Wat is je metabolisme?

Metabolisme is een lastig woord voor stofwisseling. Oftewel, de manier en snelheid waarop je lichaam calorieën omzet in energie. Een snelle stofwisseling is prettig als je wilt afvallen of als je je gezonde gewicht wilt behouden. Want hoe beter en hoe sneller je metabolisme werkt, hoe beter je in staat bent om je eten te verbranden. Bovendien verbrandt je ook automatisch meer calorieën in rust.

Je metabolisme is onder andere bepaald door je genetische aanleg en je leeftijd. Maar ook je manier van leven heeft invloed op de snelheid van je stofwisseling. Denk hierbij aan voedingskeuzes en je dagelijkse beweging. Met je leefstijl kun je je metabolisme verbeteren net zoals je lichaam sterker en fitter wordt door bijvoorbeeld krachttraining.

Op elk moment, waar dan ook

Het meten van je metabolisme bestaat al jaren, maar was alleen beschikbaar in ziekenhuizen of voor topsporters. Lumen is ’s werelds eerste draagbare apparaatje waarmee iedereen toegang heeft tot een nauwkeurige meting van je metabolisme. Op elk moment, waar dan ook. Met de metabolismetracker van Lumen kun je thuis je metabolisme meten door middel van een enkele ademhaling. Het apparaat detecteert de hoeveelheid cO2 in je adem en geeft aan of je koolhydraten of vet verbrandt als brandstof. Aan de hand van de meting geeft Lumen via de app voedingsadviezen, bijvoorbeeld het wel of niet eten van koolhydraten voor je workout.

Aan de slag met Lumen

Om Lumen te gebruiken heb je de Lumen-app nodig. De app kon ik gratis downloaden op mijn Iphone. Het apparaat zet ik met een enkele druk op de knop aan. Als je de Lumen metabolismetracker voor de eerste keer gebruikt, krijg je een ademhalingsoefening. Het doen van een meting is even oefenen, maar snel te leren. Lumen vraagt om tien seconden in te ademen, je adem vast te houden en vervolgens uit te blazen via het apparaatje. Via de app krijg je vervolgens een score van 1 tot en met 5. Bij score 1 verbrandt je uitsluitend vetten en bij score 5 verbrandt je bijna alleen maar koolhydraten.

Meten is weten

Nu vraag je je misschien af wat de ideale score is? In de ideale situatie is er sprake van flexibiliteit, oftewel het schakelen van vetverbranding naar het verbranden van koolhydraten. In deze situatie is je lichaam in staat om snel de maaltijden te verbranden die je eet en daarna over te gaan op verbranding van je vetreserves. Het doel is niet om altijd in vetverbranding te zitten. De meest ideale meting is vetverbranding in de ochtend en het verbranden van koolhydraten na een koolhydraatrijke maaltijd. Je lichaam heeft namelijk op verschillende momenten vet en koolhydraten nodig.

Het meten van je metabolisme kun je op elk moment van de dag doen, maar de belangrijkste meting is de ochtendmeting. Wanneer je de eerste meting van de dag een half uur na het wakker worden, op een nuchtere maag uitvoert, is een score van 1 of 2 mooi. Deze scores geven aan dat je lichaam je vetreserves aanspreekt als brandstof tijdens je nachtrust. Wakker worden in vetverbranding dus! Maar niet alleen voeding heeft invloed op je metabolisme. Als je niet wakker wordt met vetverbranding kan het ook zijn dat je die nacht niet goed hebt geslapen of dat je stress hebt.

Leer jezelf nog beter kennen

Om nog beter het effect te meten van een nacht rust kun je ook een meting doen voordat je gaat slapen. Als het goed is, is je score in de ochtend altijd lager dan je score in de avond. Dit betekent namelijk dat je lichaam is overgeschakeld van het verbranden van koolhydraten naar vet.

Als je net een maaltijd met koolhydraten hebt gegeten, zou een score van 4 of 5 wenselijk zijn. Je lichaam is dan in staat om energie te halen uit de maaltijd in plaats van je vetreserves. Om precies te weten welke voeding wat met je doet, kun je bijhouden wat je eet en hoe je metingen zijn. Je metingen kun je eenvoudig bijhouden in de app van Lumen en zelfs voorzien van een eigen onderwerp. Zo kun je er achter komen wat bepaalde voedingsmiddelen met je stofwisseling doen.

Mijn ervaringen met Lumen

Door Lumen ben ik mij gaan verdiepen in mijn metabolisme. Ik was altijd zo gefocust op afvallen, maar nu begrijp ik pas dat ik eigenlijk een betere stofwisseling nastreef. De afgelopen maand heb ik Lumen heel intensief gebruikt om inzicht te krijgen in mijn stofwisseling. Naast de ochtendmetingen deed ik gedurende dag diverse metingen om te kijken welke brandstof mijn lichaam gebruikte. Zo deed ik een meting voor mijn workouts om te kijken of mijn lichaam genoeg energie had of dat ik moest bijtanken. En na de training kon ik de impact op mijn lichaam meten.

Lumen is snel en makkelijk te gebruiken. Met een korte ademhaling weet ik meteen hoe de vlag ervoor staat. Door Lumen begrijp ik beter wat mijn lichaam nodig heeft. Ik ben me er veel bewuster van geworden dat ik invloed heb op de werking van mijn stofwisseling en wat voeding of stress met mij doet. Niet vullen, maar voeden. Dat zorgt er niet alleen voor dat ik bewustere keuzes maken in wat ik eet, maar ook wanneer ik eet. Zo drink ik meer water dan ooit en probeer ik niet langer te snaaien na het avondeten om ervoor te zorgen dat ik de volgende dag wakker wordt met vetverbranding. Ook motiveert deze kennis mij om veel te bewegen om mijn stofwisseling aan het werk te zetten.

Lumen is alleen te koop via Lumen.me. Met code STEFANI krijg je $50 korting.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo