Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Haal sigaretten nu uit de supermarkt

Wist je dat er 70 kinderen per dag beginnen met roken? Om stoppen met roken makkelijker te maken en beginnen moeilijker, is het de bedoeling dat per 1 januari 2024 ongeveer 6.400 supermarkten stoppen met de verkoop van tabak. De verwachting is dat dit tot het jaar 2030 zorgt voor zo’n 120.000 minder rokers, oftewel een enorme gezondheidswinst! Een groep artsen voert actie om niet langer te wachten, maar de sigaretten zo snel mogelijk uit de supermarkt te halen. Hoe minder verkooppunten er zijn, hoe minder je de kans hebt dat kinderen in aanraking komen met sigaretten en de gevolgen ervan.

Lees ook: Woerden is geen asbak

Alleen speciaalzaken

Supermarkten vormen 40% van het aantal verkooppunten van tabak en hebben 55% van de tabaksomzet in Nederland. Best schokkend als je beseft dat kinderen vaak in de supermarkt komen om samen met hun ouders eerste levensbehoeften te kopen, zoals groente, fruit, brood en vlees. Ook scholieren komen vaak in de pauze of na schooltijd in de supermarkt om eten te halen. Sigaretten die makkelijk in het zicht liggen verhoogt de grijpbaarheid. Het kabinet wil de verkoop van tabak gefaseerd afbouwen. Na het verbod van tabak in de supermarkten, volgen de tabak- en gemakszaken, waarna alleen speciaalzaken nog tabak kunnen verkopen. 

De strijd tegen roken is er een van lange adem

Tussen het eerste rapport van de Gezondheidsraad over de gevaren van het roken (1957) en het moment dat parlement en regering de Tabakswet aannamen (1988) zit maar liefst dertig jaar. En nog later, pas in 2002 werd de Tabakswet aangepast en kwam ze volledig in dienst te staan van het beschermen van de volksgezondheid. De laatste jaren lijkt het tabaksontmoedigingsbeleid in een maatschappelijke stroomversnelling te zijn gekomen. Het is nog maar een paar jaar geleden dat we het doodnormaal vonden om te roken in de trein of een restaurant. Ik ben ervan overtuigd dat we straks ook zo zullen terugkijken op het kopen van sigaretten in een supermarkt. Op Rijksoverheid.nl lees je meer over de maatregelen van de overheid om roken te ontmoedigen.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo