Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

De gezonde schoolkantine

Gezond, de normaalste zaak van de wereld

Op de middelbare school gooide ik regelmatig mijn kleffe boterhammen in de prullenbak om vervolgens lekkere snacks te kopen in de schoolkantine. In de pauzes en tussenuren fietste ik samen met klasgenoten regelmatig naar de snackbar. Op de basisschool was er geen automaat met snoep of frisdrank. Toen kwam het inruilen van mijn boterhammen voor snacks ook niet eens in mij op. Op de middelbare school was het aanbod aan ongezonde snacks en frisdrank enorm en verleidelijk. Het was makkelijker om een broodje kroket te kopen dan een banaan. Ondanks dat gezond eten nu misschien wel belangrijker is dan ooit, is het aanbod op scholen nog steeds te ongezond.

Maak gezond gewoon

Jongeren eten gemiddeld te weinig groente en fruit, drinken te veel frisdrank en eten te veel snacks. Overgewicht neemt behoorlijk toe onder jongeren en dat brengt gezondheidsproblemen met zich mee. Eén van de oorzaken is dat onze omgeving verleid tot het maken van ongezonde keuzes. Dit moet anders. Een gezonde schoolkantine zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.

De jeugd is de toekomst. Als we willen dat jongeren gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij op school gezond kunnen eten en drinken. Ze zouden niet verleid moeten worden tot een ongezond eetpatroon. Jongeren brengen immers een groot deel van hun tijd op school door. Scholen geven jongeren ook bepaalde waarden en normen mee. Een gezonde schoolkantine is volgens het Voedingscentrum een plek waar jongeren makkelijk gezondere keuzes maken. Met een gezondere schoolkantine help je hen om een gezond eetpatroon te ontwikkelen door te laten ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is. Sinds 2003 zijn honderden scholen aan de slag met het gezonder maken van hun schoolkantine volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Hiermee hopen ze het de jeugd makkelijker te maken om gezonde keuzes te maken.

Lees ook: Je leefomgeving telt mee

Maak gezond aantrekkelijk en opvallend

De gezonde schoolkantine is meer dan alleen het aanbod. Het gaat bijvoorbeeld ook over de plaatsing en presentatie van producten die invloed hebben op de keuzes van leerlingen of studenten. Denk hierbij aan het aanbod dat op opvallende plaatsen vooral bestaat uit betere keuzes en een aantrekkelijke presentatie van groente en fruit. Zo valt het oog van de leerlingen meteen op gezonde producten. Daarnaast zou de school een beleid vaststellen om nog meer impact te maken, zoals het pleinbeleid voor leerlingen tijdens schooltijden, zodat leerlingen in een tussenuur niet naar de supermarkt of snackbar kunnen gaan. Maar denk ook aan regels over het wel of niet meenemen van energiedranken. Vergeet ook onderwijs niet om jongeren over de juiste kennis over voeding te voorzien. Wat mij betreft zou leefstijl een vak op school moeten zijn. Hier zou ik veel meer aan gehad hebben dan bijvoorbeeld Frans.

Dag van de Gezonde schoolkantine

Jaarlijks wordt op de Dag van de Gezonde Schoolkantine op de derde dinsdag van april extra aandacht gevestigd op het belang van gezonde voeding op scholen. Veel scholen zijn hier al mee aan de slag gegaan door gezond eten aan te bieden. Met de Dag van de Gezonde Schoolkantine worden de scholen die werken aan een gezondere schoolkantine in het zonnetje gezet, maar hoopt het Voedingscentrum ook het maatschappelijk draagvlak voor een gezonde schoolkantine verder te vergroten, waardoor nog meer scholen zich hiervoor gaan inzetten. Scholen zouden een veilige plek moeten zijn voor jongeren en bijdragen aan hun gezondheid en ontwikkeling.

Lees meer op de website van De Gezonde schoolkantine

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo