Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Bloedserieus.

Hevig bloedverlies: 1 op de 5 vrouwen heeft er last van! De campagne Bloedserieus moedigt vrouwen aan erover te praten. Met elkaar én met de huisarts.

Elke maand komt het terug, maar we vinden het gênant om erover te praten. Het wordt vaak weggemoffeld als ‘het hoort er gewoon bij’, maar een ruime meerderheid van de Nederlandse vrouwen wordt in haar dagelijks functioneren belemmerd door de menstruatie. Uit een groot landelijk onderzoek van het Radboud MC blijkt dat de menstruatie nogal wat impact heeft. Moeheid, hoofdpijn, buikkrampen, rugpijn, mood swings, angsten, cravings en ga zo maar door. Bijna alle vrouwen ervaren naast lichamelijke klachten ook psychologische klachten.

De helft van de wereldbevolking heeft ermee te maken en toch zijn we er niet open over. Menstruatie is geen gangbaar gespreksonderwerp. Ook over de bijbehorende klachten wordt maar weinig gepraat met als gevolg dat veel vrouwen te lang met (soms gevaarlijke) aandoeningen rondlopen. 

Impact

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft te maken met hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Het is gelukkig geen levensbedreigende aandoening, maar abnormaal veel bloedverlies, langdurige en onregelmatige menstruaties en tussentijds bloedverlies kunnen wel veel impact op je leven hebben. Denk aan pijn, maar ook vermoeidheid en bloedarmoede door ijzertekort.

De impact op de psychologische gezondheid is misschien nog wel erger. Denk aan het mijden van sociale afspraken, het afzeggen van sportlessen en zelfs gedwongen thuisblijven van werk. Vergeet ook de voortdurende angst om door te lekken niet. HMB is dan ook niet voor niets een medisch erkend probleem. Toch gaat bijna de helft van de vrouwen nog altijd niet naar de huisarts. Een ruime meerderheid van de vrouwen blijft rondlopen met klachten, soms jaren lang. Te weinig vrouwen beseffen dat heftig bloedverlies een medisch erkende aandoening is waar meerdere, eenvoudige behandelopties voor bestaan.

Landelijke campagne

De campagne Bloedserieus zet hevig menstrueel bloedverlies op de agenda door vrouwen aan te moedigen hun verhaal te delen. Met elkaar én met de arts. Ook in tijden van corona is het belangrijk om hier open over te zijn en aan de bel te trekken! Meer weten over HMB of over online voorlichtingsevents in het kader van de campagne? Kijk op de Bloedserieus-campagnepagina en/of op Instagram @bloedserieus_nl.

Op de website www.bloedverlies.nl vind je meer informatie over oplossingen, behandelingen en de campagne. Wat kun je verwachten van de afspraak bij de arts? Hoe kan ik me het beste voorbereiden? Wat moet ik meenemen? Antwoorden op deze vragen vind je op de website.

Afbeeldingen: Bloedserieus.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo