Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Kids / Reviews

Bedwing de bling

bedwing de bling week van het geld

Ieder jaar in maart organiseert Wijzer in geldzaken de Week van het geld. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil Wijzer in geldzaken kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. De Week van het geld is een belangrijke aanjager voor het structureel stimuleren van financiële vaardigheden van kinderen en jongeren, zowel op school als thuis. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen op latere leeftijd financieel gezond zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat geldzorgen, schulden en armoede een negatieve invloed hebben op zowel fysieke als mentale gezondheid. 

Jong geleerd is oud gedaan

Door kinderen vanaf de basisschool al financiële vaardigheden aan te leren zoals sparen, plannen en omgaan met verleidingen worden ze voorbereid op een toekomst waarin zij verstandige financiële keuzes kunnen maken. Ik leer mijn kinderen dat je geld maar één keer kunt uitgeven. Op is op. Later moeten ze ook sparen voor grote uitgaven. En dat betekent niet alleen maar geld opzij zetten voor wensen, maar ook voorbereid zijn op financiële tegenvallers. Mijn jongens hebben allebei een spaarpot, maar nu ook een eigen bankrekening. De voordelen van een bankrekening zie ik in het inzicht op de uitgaven, dat mijn kind leert inloggen en pinnen. Bovendien kan ik een oogje in het zeil houden en het zakgeld automatisch overboeken.

Omgaan met commerciële verleidingen

De Week van het geld staat dit jaar in het thema van ‘Bedwing de bling’, want de verleiding van advertenties op sociale media en games is groot onder kinderen en jongvolwassenen. Kinderen hebben twee keer zo vaak als hun ouders moeite met het weerstaan van commerciële verleidingen. Ook wordt er in de Week van het geld ingegaan op de invloed die influencers hebben op het koopgedrag van kinderen. 71% van de ondervraagde basisschoolleerlingen tussen de 8 en 12 jaar geeft aan dat ze soms tot vaak producten willen hebben omdat een bekend persoon of een influencer het aanbeveelt. Bijna een kwart zegt vaak spijt te hebben van een aankoop. Uit het onderzoek blijkt tevens dat kinderen soms bepaalde producten kopen omdat leeftijdsgenootjes het ook hebben.

Over Week van het geld

De Week van het geld is een project van Wijzer in geldzaken. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om financiële fitheid in Nederland te bevorderen. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. Voor meer informatie: www.wijzeringeldzaken.nl

Lees ook: Financieel gezond

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo