Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Huis en tuin / Reviews

Over de Gasketelwet

Mijn moeder belde gisteren dat haar CV ketel was uitgevallen. Je weet wel, dat toestel welke ervoor zorgt dat er warm water uit de kraan komt en de radiatoren in huis warm worden. Het uitvallen van de CV ketel is vervelend en al helemaal geen pretje als het buiten vriest. Maar ook in de zomer is het fijn om warm water te hebben. Natuurlijk willen mijn ouders de storing zo snel mogelijk opgelost hebben. Gelukkig hebben wij, net als mijn ouders, een service abonnement afgesloten waarmee ons toestel elk jaar wordt gecontroleerd en onderhouden. Met een belletje naar het servicenummer van het CV installatiebedrijf werd de storing snel verholpen.

Verhoogd risico op koolmonoxidevergiftiging

Maar lang niet iedereen laat een gecertificeerde installateur langskomen en gaat zelf aan de slag met de reparatie van de CV ketel. En dat is een hele klus, maar ook een behoorlijke verantwoordelijkheid. Het vraagt niet alleen om het juiste installatiemateriaal voor CV’s maar ook om de juiste kennis. Want als je je CV ketel laat installeren of repareren door een ‘handige neef’ dan is er een verhoogd risico op koolmonoxidevergiftiging. Ieder jaar belanden maar liefst honderden mensen in het ziekenhuis en vallen er doden, omdat er geknutseld is met CV ketels, aarden en geisers door amateurs.

De Gasketelwet om ongelukken te voorkomen

Om het aantal koolstofmonoxidevergiftigingen sterk te verminderen is in oktober 2020 de Gasketelwet in werking getreden. Vanaf dat moment hebben alle monteurs die werken aan gasverbrandingsinstallaties tot 1 april 2023 de tijd om een verplichte CO-certificering, ook wel het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide genoemd, te behalen. Bedrijven die vanaf 1 april 2023 niet over een geldig certificaat beschikken mogen installaties of reparaties van CV ketels uitvoeren. Ook diegene die opdracht geeft aan een bedrijf dat niet gecertificeerd is, is dan in overtreding. Jij en ik moeten dus als consument goed opletten of het bedrijf dat je inschakelt wel een certificaat heeft. Om jou hierbij te helpen, komt er een online register. Vakbekwame installateurs zijn aangesloten bij de branchevereniging Techniek Nederland.

Een energiezuinige instelling

Wist je dat een CV ketel gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar meegaat? Als je merkt dat je CV ketel steeds meer problemen geeft en al aardig op leeftijd is, dan kun je wellicht nadenken over een nieuwe CV ketel. Reparatiekosten kunnen namelijk flink oplopen. Mocht een reparatie nodig zijn, kun je je installateur vragen naar een energiezuinige instelling. Door een lagere watertemperatuur voor je verwarming of een bespaarstand van warm water is je CV ketel een stuk zuiniger.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo