Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Ingrijpende jeugdervaringen komen vaker voor dan je denkt. Maar liefst één op de vier kinderen en jongeren in Nederland maken voor hun 16e levensjaar ingrijpende jeugdervaringen mee. De campagne ‘Je monster de baas’ stimuleert jongeren om open te zijn over hoe het huis gaat. En als zij nare ervaringen hebben (meegemaakt), om erover te praten. Met elkaar of met een volwassene die zij vertrouwen. Ook roept de campagne op om een luisterend oor te bieden, zodat jongeren zich gezien en gehoord voelen.

Aanzienlijk meer kans op chronische ziekten

Meer dan de helft van de Nederlanders is chronisch ziek. Maar dat ingrijpende jeugdervaringen hier een oorzaak van kunnen zijn is nauwelijks bekend. Een kind dat op jonge leeftijd geweldig of verwaarlozing meemaakt, kan daar ook later nog veel last van hebben. Nare ervaringen kunnen kinderen en jongeren jarenlang meedragen als een onzichtbaar monster, groot of klein. Het monster kan flink in de weg zitten. Sterker nog, als volwassene hebben ze aanzienlijk meer kans op een chronische lichamelijke ziekte, al dan niet in combinatie met psychische problemen.

Lees ook: Leefstijl op de werkvloer

Zoek steun en praat over. Dat helpt.

Ingrijpende jeugdervaringen kan iedereen overkomen. Het heeft impact op je reactie op stress en je vatbaarheid voor ziekte en kunnen een blijvend effect hebben op je gezondheid. Gelukkig is het nooit te laat om te voorkomen dat ingrijpende jeugdervaringen je leven gaan beheersen. De campagne ‘Je monster de baas’ wil de gezondheidsschade door ingrijpende jeugdervaringen verkleinen en het liefst voorkomen. Het is belangrijk om te werken aan een veerkrachtig brein, of je brein te helpen herstellen van stressvolle gebeurtenissen. Een belangrijke stap is om erover te praten.

Jeugdigen vertellen vaak niet uit zichzelf over ingrijpende gebeurtenissen. Ze voelen schuld of schaamte of vermijden het. Kinderen en jongeren hebben de ruimte nodig om hun verhaal kwijt te kunnen. Praten over de nare gebeurtenissen kan een opluchting zijn, waardoor ze er minder last van hebben. Ook is het goed om te weten dat ze over dergelijke onderwerpen mogen praten, dat ze gehoord worden en weten dat ze niet de enige zijn. Daarom worden kinderen en jongeren door de campagne ‘Je monster de baas’ gestimuleerd om hun gevoelens niet voor zichzelf te houden, maar te delen met een volwassene die ze vertrouwen. Indien dat niet mogelijk is kunnen kinderen en jongeren gratis en anoniem bellen met De Kindertelefoon.

Op www.jemonsterdebaas.nl vind je meer informatie over de campagne.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

tastybasics logo