Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Food / Kids / Leuke dingen / Overig / Tussendoortjes

IJsjes maken

Mogen we een ijsje? Mijn jongens zijn er stapelgek op en lusten elke dag wel een ijsje. Maar welke ijsjes zijn het gezondst? Volgens de Consumentenbond zijn waterijsjes de beste keus.* Die bevatten namelijk geen vet en vaak minder suiker dan chocolade-, room- of yoghurtijs. En daardoor minder calorieën. Maar toch zit er ook in waterijs vaak onnodige suikers en kleurstoffen. In de allergoedkoopste ijsjes, zoals de vries- of ijslollies, zit vaak niet eens fruit. Die zijn op smaak gebracht met aroma’s en herken je vaak aan aanduidingen op het etiket als ‘met ananassmaak’ of ‘met perensmaak’. Om er zeker van te zijn dat je kinderen gezonde ijsjes eten, kun je ze het beste zelf maken met herbruikbare ijsvormpjes.

Vullen en vriezen

Fruit- en waterijsjes kun je eenvoudig zelf maken. Het is een kwestie van vullen, vriezen en genieten! Bij Greenjump.nl bestelde ik leuke ijsvormpjes van ZOKU in een dino en ruimtevaart thema. Hiermee maak je zes ijsjes in verschillende vormen in één houder. Het enige wat je hoeft te doen is je favoriete combinatie van vruchtensap, yoghurt of andere ingrediënten in de vormpjes gieten. Even opletten of de vulling ook echt is gezakt tot aan het laagste punt en daarna stop je de ijshouder met ijsstokjes in zijn geheel in de vriezer. Zodra alles bevroren is (minimaal 6 uur) kun je genieten van een heerlijk zelfgemaakt ijsje. Je hoeft de dino vormpjes niet onder koud water te houden om ze los te krijgen, maar ze poppen eruit wanneer je aan het stokje trekt. Bij de raketvormpjes is het wel aan te raden om het vormpje kort onder de warme kraan te houden om het ijsje los te krijgen. De vormpjes zijn keer op keer te vullen met verschillende fruit- en groentesap combinaties.

Aanmaaklimonade (zonder suiker)

In een handomdraai maak je een lekker en gezond ijsje. Giet water en een scheut van je favoriete aanmaaklimonade in de ijsvormpjes, zet de stokjes erin en laat de boel vriezen. Meer heb je niet nodig! Uit school eten de jongens liever een ijsje dan dat ze een beker limonade drinken. Van mij mag het.

Fruit

‘Mama, deze ijsjes zijn de allerlekkerste. Je hoeft ze niet meer in de winkel te kopen.’ Mijn jongens zijn allebei dolenthousiast van deze heerlijke fruitijsjes met slechts drie ingrediënten. Gepureerde mango, een flinke scheut citroensap en twee eetlepels water. De exacte aantal grammen heb ik helaas niet voor je. Ik doe het altijd een beetje op gevoel. Alle soorten fruit kun je gebruiken om de lekkerste fruitijsjes te maken. Banaan, kiwi, ananas, sinaasappel. Je kunt eindeloos variëren en fruitsoorten ook nog combineren. Maak bijvoorbeeld eens stoplichtijs met aardbeien, sinaasappel en kiwi. Houd je van een beetje zuur? Doe er dan ook nog wat citroensap erbij.

Kwark

Mijn jongens hebben altijd ruimte over voor een toetje. Ze zijn er gek op en vinden het toetje het lekkerste gedeelte van de maaltijd. Veel toetjes behoren in de ongezonde soort en er kan dus veel discussie over ontstaan. Volgens het Voedingscentrum past yoghurt of kwark met wat fruit prima in een gezond eetpatroon. En dus kan een ijsje van bevroren yoghurt of kwark geen kwaad. We maakten ijsjes met aardbeienkwark. Voor de kinderen is het toetje eten nu helemaal een feestje.

Je koopt de ZOKU ijsvormpjes bij Greenjump.nl

Neem ook eens een kijkje bij Food voor meer recepten en leuke producten, hotspots en boeken voor kinderen vind je onder Kids.

*https://www.consumentenbond.nl/kindervoeding/kinderijsjes#no1

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo