Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Houd je mond gezond

Hebben je tanden en tandvlees het afgelopen jaar zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis? Misschien is er wat achterstallig onderhoud, maar je moet je pas echt zorgen maken als je al jaren niet bij de tandarts komt. Om fit en vitaal te zijn, wil je een goede weerstand en zo min mogelijk ontstekingen in je lichaam. Daarom is het belangrijk om problemen in je mond te voorkomen. Je hebt het misschien nog niet op deze manier bekeken, maar tussen je mondgezondheid en je algehele gezondheid zit dus een belangrijk verband.

Kosteloze controles voor kinderen

Bijna iedereen die de tandarts bezoekt, krijgt goede instructies over het verzorgen van je mond. Op jonge leeftijd wordt je al geleerd hoe je moet poetsen en later ook moet flossen. Het poetsen van je tanden is, als het goed is, een vanzelfsprekendheid. Een gewoonte waar je niet eens meer over na hoeft te denken. Wat nog niet iedereen weet is de kosten voor controles voor kinderen tot 18 jaar worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Ook als de ouder of verzorger zelf geen tandartsverzekering heeft.

Ook voor jonge kinderen is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Een melkgebit is óók gevoelig voor tandplak en gaatjes. Het advies van tandartsen is om vanaf de doorbraak van het eerste tandje naar de tandarts te gaan. Goede tandzorg houdt niet op als het melkgebit is gewisseld naar een volwassengebit. Een bezoek aan de tandarts blijft even belangrijk.

Eet je mond gezond

Een goede mondverzorging is de beste behandeling tegen een ontsteking van de mond. Toch blijkt één op de tien Nederlanders last te hebben van ontstekingen in de mond. Wereldwijd heeft zelfs één op de twee mensen tandvleesaandoeningen. Het is goed om je te beseffen dat een niet-gezonde mond letterlijk een kweekvijver kan zijn van allerlei serieuze ziekten. Wanneer een ontsteking in de mond niet wordt behandeld kan de ontsteking zich door je hele lichaam verspreiden. Uit onderzoeken is gebleken dat tandvleesaandoeningen ernstige complicaties bij corona kunnen veroorzaken.

Met je manier van leven kun je een positieve invloed hebben op je mondgezondheid en daarmee je algehele gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor je voeding en het aantal eetmomenten per dag. De juiste voeding is nodig voor het behoud van je tanden, kiezen en het slijmvlies.

Alles over je mondgezondheid vind je op allesoverhetgebit.nl

Bewegen werkt ontstekingsremmend

Ontstekingen kosten energie en werken alleen maar ten nadele van je gezondheid. Daarom is het zo belangrijk om naast het dagelijks tanden poetsen ook voor voldoende lichaamsbeweging te zorgen. Bewegen werkt namelijk ontstekingsremmend. Lichaamsbeweging, de kwaliteit van je gebit en zelfs de kwaliteit van je algehele gezondheid hebben invloed op elkaar. Alleen als je regelmatig je tandarts bezoekt, weet je hoe het gesteld is met je mondgezondheid. Als je klachten en/of pijn hebt, dan is het kwaad meestal al geschied. Ik hoop dat ik je met deze informatie heb gemotiveerd om straks toch even een wandelingetje te maken of de tandarts te bellen voor een afspraak.

Lees ook: super sonisch tandenpoetsen

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo