Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Kids / Leuke dingen

Een verzwaringsdeken voor kinderen

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je welzijn, maar steeds meer mensen vallen moeilijk in slaap of worden veel wakker. Het is alweer twee jaar geleden dat ik kennismaakte met een verzwaringsdeken. Sindsdien slaap ik het liefst onder dit deken, omdat het mij helpt om beter te ontspannen en sneller in te slapen. Maar ook mijn zoontje kruipt graag bij mij onder dit knuffeldeken. En daarom besloot ik een verzwaringsdeken voor kinderen in huis te halen.

Slapen onder gewicht

Een verzwaringsdeken is precies wat de naam doet vermoeden: een deken die verzwaard is. Het is hetzelfde als een normaal deken, maar heeft een zwaarder gewicht. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt het verzwaarde gewicht van het deken een positief effect te hebben op het inslapen. Het extra gewicht van het deken heeft een kalmerend effect dat je kunt vergelijken met het effect van een knuffel of het gevoel van geborgenheid. Door het drukkende gevoel van een verzwaarde deken, kun je ook het gevoel van veiligheid ervaren waarmee je als stress, angst of paniek kunt verminderen.

Prikkelverwerking van alle indrukken

Kinderen verwerken ’s nachts veel indrukken die ze overdag opdoen. Een verzwaringsdeken kan een gevoel van veiligheid en geborgenheid nabootsen, waardoor het kan helpen om op een fijne en comfortabele manier in slaap te vallen. Ik merk dat mijn zoontje graag onder het verzwaringsdeken kruipt. Het geeft hem inderdaad een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Mijn zoontje is nogal beweeglijk in zijn slaap. Voordat ik zelf ga slapen, neem ik altijd een kijkje bij hem. Soms zie ik hem in de raarste posities slapen, dwars in bed bijvoorbeeld. Volgens mij helpt dit deken ook om rustiger te slapen.

Verzwaringsdekens zijn er in allerlei soorten en maten, voor zowel volwassenen als kinderen. Het is belangrijk om goed te kijken naar het gewicht van het verzwaringsdeken. Het gewicht van het deken mag niet te zwaar zijn, zeker in het geval van kleine kinderen. Voor kinderen geldt dezelfde regel als het gewicht voor verzwaringsdekens bij volwassenen: neem ongeveer 10% van het lichaamsgewicht als uitgangspositie. Veel ergotherapeuten raden overigens aan om hier 0,5 kg tot 1 kg bij op te tellen.

Geen slaapprobleem, maar wel behoefte aan geborgenheid

Het verzwaringsdeken kun je in principe zonder hoes gebruiken, maar toch maak ik liever gebruik van een hoes. Zo blijft het deken frisser, want het wassen van de hoes is vele malen makkelijker dan het deken. De speciale Calmzy hoes heeft een de ene kant een leuke jungle print voor kinderen en aan de andere kant een soort noppen. Met handige lintjes aan de binnenzijde van de hoes kun je het vastmaken aan het deken.

Een verzwaringsdeken hoef je niet alleen te gebruiken in bed of bij slaapproblemen. Zo heeft mijn zoontje geen slaapproblemen, maar heeft hij wel behoefte aan een gevoel van veiligheid en geborgenheid als hij gaat slapen. Als hij ’s nachts wakker wordt of zich niet lekker voelt, wil hij het liefste onder mijn verzwaringsdeken liggen. Mijn zoon sleept zijn dekentje vaak mee naar beneden om lekker te ontspannen op de bank en televisie te kijken.

Lees ook: Goed slapen met een Calmzy verzwaringsdeken

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo