Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid

Collageen supplementen

Tijdens een etentje vertelt een vriendin dat ze dagelijks collageen slikt. ‘Tja, ik word toch een dagje ouder en collageen helpt tegen huidveroudering. Dat zette me aan het denken, want ja, wie wil dat nou niet? Maar eigenlijk wist ik vrij weinig over collageen. Wat is het eigenlijk en waar is het goed voor? Ik ging op onderzoek uit.

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit die van nature in je lichaam zit. Het is één van de belangrijkste bouwstenen in de huid, maar komt ook voor in de spieren, botten, bloedvaten, bindweefsel en zelfs je organen. Het vertegenwoordigt maar liefst 30% van alle eiwitten in het menselijk lichaam en is verantwoordelijk voor de hydratatie van je lichaam en huid, zodat alle lichaamsfuncties hun werk goed kunnen doen.

Je lichaam maakt continu nieuwe collageen aan om bijvoorbeeld beschadigingen aan je huid te repareren. Het eiwit zorgt ervoor dat onze huid elastisch blijft. Maar hoe ouder we worden, hoe minder collageen ons lichaam aanmaakt. En nee, dan heb ik het niet over de tijd dat je bejaard bent, maar vanaf je 25ste levensjaar kan de natuurlijke productie al dalen. De afname aan collageen is dé reden dat we rimpels krijgen en onze gewrichten en spieren stijver worden.

Supplementen ter ondersteuning van je lichaam

Zodra je de leeftijd van dertig hebt bereikt, worden de effecten van het collageenverlies langzaam zichtbaar. Natuurlijk zijn de effecten voor de één groter dan de ander. Maar bij iedereen ontstaan op een gegeven moment fijne lijntjes of wordt de huid slapper. Om huidveroudering tegen te gaan, is een gezonde leefstijl van belang. Wat je eet heeft grote invloed op hoe je huid veroudert. Ongezonde en bewerkte voeding zorgt ervoor dat de natuurlijke aanmaak van collageen achteruit gaat en je huid sneller oud wordt. Daarnaast kun je je collageengehalte op peil houden door supplementen. Vitals biedt supplementen waarin naast collageen ook vitamine C is verwerkt. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de toevoeging van vitamine C goed past bij collageen.

Supplementen zijn er ter ondersteuning van je lichaam. Denk maar aan een steuntje in de rug. Door supplementen kun je de zichtbare tekenen van het ouder worden een beetje verminderen en help je je huid stralend te houden. Er zijn ontzettend veel soorten collageen supplementen, zoals tabletten, poeders, drankjes en crèmes. Maar niet alle supplementen hebben een juiste werking. Zo schijnt het smeren van crèmes onzin te zijn. Er wordt ontzettend veel geschreven over de werking van supplementen, Nano Mineralen en dergelijke. Het is altijd verstandig om je goed te laten adviseren en bij gebruik van medicijnen je arts te raadplegen.

Een gezonde, stralende huid

Goed om te weten, is dat collageen in voedingssupplementen altijd van dierlijke oorsprong is, omdat dit eiwit van nature niet voorkomt in planten. En de supplementen hebben tijd nodig om te werken. Verwacht dan ook niet dat je binnen een week resultaten ziet. Wat mij betreft de moeite waard om eens uit te proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet!

Lees ook: Leefstijl op de werkvloer

Afbeelding: Pexels.com

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo