Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl / Producten / Reviews

Bescherm je oren tegen gehoorschade

Regelmatig krijg ik tijdens het sporten een melding op mijn telefoon dat het geluid zachter moet. Met sporten zet ik de muziek het liefst zo hard mogelijk. Met die lekkere deuntjes motiveer ik mijzelf maximaal om alles uit mijn training te halen. Maar zo’n melding op mijn telefoon maakt me toch wel bewust dat ik het geluid te hard zet. En het beschermen van je oren is belangrijk, want die harde muziek die in mijn oren tettert, kan gehoorschade opleveren.

Experts waarschuwen al langer voor gehoorschade. Vooral jongeren lopen risico, maar ook kinderen hebben er al last van. Uit onderzoek blijkt maar liefst 1 op de 7 Nederlandse kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorschade te hebben. Gehoorschade kun je al oplopen van één harde knal, bijvoorbeeld van vuurwerk. Maar ook als je te vaak of te lang naar harde geluiden luistert, van bijvoorbeeld games, filmpjes of muziek. Schade aan het gehoor, die al op jonge leeftijd is ontstaan, en nooit meer gerepareerd kan worden. Daarom heeft de Gezondheidsraad onlangs geadviseerd dat alle volumeknoppen in het hele land omlaag moeten om gehoorschade te voorkomen en het gebruik van gehoorbescherming te stimuleren.

De schade draai je niet meer terug

De problemen aan je gehoor ontstaan doordat de trilhaartjes in je oren beschadigen door de herrie. Die haartjes slijten sowieso met het ouder worden, maar raken eerder en extra beschadigd bij blootstelling aan harde muziek of lawaai. Beschadigde trilhaartjes geven geen of minder informatie door aan de hersenen of verkeerde informatie. Dat kan uiten in een tijdelijke of blijvende piep in het oor (tinnitus). Je kunt ook last hebben van meerdere vormen van gehoorschade tegelijk, zoals gehoorverlies, oorsuizen en overgevoeligheid voor geluid. Deze problemen kunnen leiden tot een sociaal isolement. Omdat het invloed kan hebben op je spraak- en taalontwikkeling. Mensen met oorsuizen ervaren vaker concentratieproblemen, angst of depressie. Het kan er zelfs toe leiden dat je je baan verliest.

Voorkom permanente gehoorschade

Wist je dat je op een gemiddeld concert al na een kwartier risico op gehoorschade hebt? Elke maatregel die je neemt om je gehoor te beschermen, dragen bij tot een lager risico op gehoorschade. Daarom is het zo belangrijk om je hier bewust van te zijn. Een simpele manier om je oren te beschermen is bijvoorbeeld het dragen van oordoppen tijdens een concert of autorace.

Ook tijdens het Monster Jam event in de Gelredome beschermden we onze oren goed. Deze spectaculaire show draait om brullende motors en spannende races. Geloof me, het lawaai is enorm. De jongens droegen de Alpine Muffy Kids gehoorbescherming, die speciaal is ontworpen om het extra gevoelige gehoor van kinderen van 5 t/m 16 jaar te beschermen tegen schadelijke geluiden. Mijn man en ik maakten gebruik van de Alpine PartyPlug-oordopjes, die zorgen voor een gemiddelde demping van 19dB. Dit betekent een perfecte demping van hoge, schadelijke tonen, maar de geluidskwaliteit en spraakverstaanbaarheid blijft behouden.

Gehoorschade merk je pas als het te laat is

De demping van het geluid door de oordoppen was tijdens de Monster Jam show geen overbodige luxe. Ze zijn makkelijk in gebruik en ik voelde ze nauwelijks zitten. Ook mijn kinderen vonden hun gehoorbeschermers comfortabel zitten, zelfs met bril. Ze gebruiken ze ook regelmatig thuis als ze zich willen concentreren of rustig willen lezen.

Door gehoorbescherming te gebruiken, verklein je niet alleen het risico op gehoorschade, maar het zorgt er ook voor dat je minder snel oorpijn of een piep in je oren hebt na afloop van een concert of festival. Met goede gehoorbescherming kun je onbezorgd genieten van geluid en loop je geen gehoorschade op.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo