Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

1 op de 5 krijgt dementie

“Zuster, kun je me even helpen?” Het is één van de laatste momenten met mijn oma. Ze herkende me niet meer wat me enorm verdrietig maakte. Mijn oma was altijd weg van mij en ik van haar, maar haar herinneringen verdwenen. Dementie is een ongeneeslijke hersenaandoening die ervoor zorgt dat je hersenen niet meer goed werken. Zo verdwijnen herinneringen en kan iemand steeds minder goed zelfstandig functioneren. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer.

De snelst groeiende doodsoorzaak

Naarmate je ouder wordt, vergeet je dingen steeds vaker. Als je op het punt staat om iemand te bellen en ineens kwijt bent wie je wilde spreken. Of je hebt moeite om op de juiste woorden of namen te komen. Meestal is het onschuldig, maar het kunnen ook symptomen van dementie zijn. Je wordt dement als je oud bent, dacht ik altijd. Het is ook waar dat de kans toeneemt naarmate je ouder wordt, maar ook op jonge leeftijd kun je er al mee te maken krijgen. Volgens het CBS is dementie de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Mijn interesse is gewekt. Kun je dementie voorkomen?

De cijfers liegen er niet om: maar liefst één op de vijf mensen krijgt dementie, lees ik op de website van Alzheimer Nederland. Deze organisatie zet zich in voor een toekomst zonder dementie en een beter kwaliteit van leven voor mensen met de hersenaandoening en hun families. Een oplossing is er nog niet, maar er wordt veel hersenonderzoek gedaan. Wetenschappers werken aan nieuwe behandelingen op bekende processen en diverse medicijnonderzoeken zijn in een vergevorderd stadium.

Een gezonde leefstijl

Voorkomen is beter dan genezen, maar helaas is er geen methode die garandeert dat je geen dementie krijgt. Wel kun je het risico op dementie verkleinen door gezond te leven. Wetenschappers denken dat zelfs tot 30% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden door een gezondere leefstijl. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op dementie. De risicofactoren zijn: lage mentale activiteit, roken, weinig lichaamsbeweging, depressie, sterk overgewicht, hoge bloeddruk en suikerziekte.

Vooral je voeding speelt een belangrijke rol voor je brein. Je hersenen halen maar liefst 20 tot 30% van alle energie uit je voeding. Voeding wordt dan ook steeds vaker ingezet in de behandeling van de hersenaandoening om bijvoorbeeld de symptomen te verminderen. Bewegen is verder een uitstekend middel om stress kwijt te raken en de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Beweging stimuleert de doorbloeding van je hersenen en de productie van nieuwe zenuwcelverbindingen. Het is goed om je hersenen actief te houden door steeds nieuwe dingen te leren en moeilijke taken uit te voeren.

Neem een kijkje op Dementie.nl voor tips, nieuws en acties over dementie.

Afbeelding: Pexels

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo